2013. szeptember 11., szerda

Még egy tabu megdőlhetne a katolikusoknál

A papi cölibátus nem egyházi dogma, ezért lehet vitatkozni a létjogosultságáról – erről beszélt a venezuelai El Universal lapnak adott interjúban a szentszéki államtitkárság új vezetője.
Pietro Parolin érsek szerint a cölibátus nem egy intézmény, nem egyházi dogma, de komoly hagyományai vannak a katolikus egyházban. Ugyanakkor lehet vitatkozni róla, és érdemes megfontolni, szükséges van-e a papi nőtlenség megtartásával kapcsolatos erőfeszítésekre – idéz az interjúból az NBC News.
Az érsek nyilatkozata megfigyelők szerint arra utalhat, hogy komoly szemléletváltozás készülődhet a római katolikus egyháznál az egyik legkényesebb ügyben, a papi cölibátus kérdésében.
Pietro Parolin érseket augusztus végén nevezte ki a szentszéki államtitkárság élére Ferenc pápa Tarcisio Bertone bíboros helyébe, aki hét éven át töltötte be ezt a tisztséget.
Fotó: AFP / Hoang Dinh Nam
A hírügynökségek jelentéseikben a pápa eddigi legjelentősebb döntését úgy értékelték, hogy véget ért a Bertone-korszak. Parolin érsek október 15-én veszi át tőle a szentszéki államtitkárság vezetését. Ez a vatikáni hierarchiában a második legmagasabb tisztség, betöltőjét a köznyelv helyettes pápának is nevezi.
Egy másik kényes kérdésben, a melegek ügyében Ferenc pápa nyilatkozott meglepően júliusban: "Ha egy ember meleg, keresi Istent és jó szándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?" – mondta Ferenc pápa vatikáni újságíróknak a BBC szerint, miután visszatért a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóról. A pápa azt mondta, a homoszexuális papoknak meg kell bocsátani, és el kell feledni a bűneiket.
A vatikáni titkár szerint a cölibátus nem egyházi dogma, ezért az egyház hajlandó vitázni róla.
Az új vatikáni titkár szerint a cölibátus nem egyházi dogma, ezért akár az is előfordulhat, hogy az egyház átértékeli az ezzel kapcsolatos véleményét. Pietro Parolin erről egy venezuelai lapnak adott interjújában beszélt, és kifejtette azt is, hogy bár a cölibátus nem dogma, de mélyen gyökerezik a katolikus hagyományban. "Nem lehet azt mondani, hogy a cölibátust az egyház már meghaladta volna."


Vatikán-szakértők szerint az egyház eddig mindig lesöpörte az asztalról a cölibátusról szóló vitát, ezért Parolin szavai egyértelműen a Ferenc pápa kinevezése óta zajló fordulatot mutatják.

Meggyilkolták a plébánost Cibakházán

Gyilkosság áldozata lett Cibakháza 73 éves plébánosa, a rendőrség nyomoz.
Holtan találtak otthonában szerda délelőtt egy 72 éves cibakházi férfit. Az eddigi adatok szerint az idős ember bűncselekmény áldozata lett - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel több információt egyelőre nem közöl. A megyei főkapitányság emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Máthé György, a váci egyházmegye szolnoki kerületének esperese az MTI-nek elmondta, hogy az áldozat a helyi plébános volt, aki több évtizede került Cibakházára. "Egyszerűen és szerényen élt, hivatása teljesítése közben sikerült mindenkivel megszerettetnie magát. Sokat segített a szegény sorsúakon, a nehéz anyagi helyzetben lévők hozzátartozóit többször ingyen temette el" - fogalmazott.

A Váci Egyházmegye honlapja szerint az 1940-ben született Sz. András plébános, nyugalmazott esperes 1979. július elsejétől szolgált Cibakházán. 1987 és 1994 között a szolnoki kerület esperese volt.

Az európai látnoknő (Maria Divine Mercy) által kapott üzenetek - 'The Warning'

Minél jobban utálnak benneteket, Tanítványaim, annál jobban szeret benneteket Isten

2013. szeptember 10. kedd, 23:45
Drága szeretett leányom, nem tudod, hogy minél jobban követed Üzeneteimet, annál jobban fognak téged gyötörni azok, akik el akarják hallgattatni Hangomat?
Mivel ez a Küldetés szeretett Atyám Parancsára folytatódik, minden erőfeszítést meg fognak tenni azok – különösen földi Egyházamban -, akik ellenzik ezeket a Szent Üzeneteket, arra kényszerítve téged, hogy hagyd abba az Üzenetek követését. Ezek az ellenvetések növekedni fognak, és mindenféle kiforgatott logikát, az Igazság arrogáns tagadását és hamisított teológiát fel fognak használni arra, hogy elfojtsák Isten Hangját.
Minél jobban utálnak benneteket, Tanítványaim, annál jobban szeret benneteket Isten, mert csak azok, akik követnek Engem és életüket Tanításaim szerint élik, fognak ilyen módon szenvedni. Ha a világ felmagasztal, előnyben részesít és élő szentként választ ki benneteket, mint olyanokat, akikben nem talál hibát, vagy amikor utatok tévedését nyilvánosan feltárják, akkor ti nem Isten kiválasztottjai vagytok, mert pontosan azzal szegültök szembe, amit Isten elvár szolgáitól. Ha nem nyilvánítjátok ki az Igazságot, és amikor Igazságomat elferdítitek csak azért, hogy a világ szemében kitűnjetek, akkor félre lesztek dobva, miközben Én igaz szolgáimat keresem.
Igaz szolgáim szeretnek Engem, és a Szentlélek lendületbe hozza őket. A bánat, amelyet szemük kifejezésre juttat, mert Velem együtt szenvednek, világosan látható azok számára, akik maguk is megkapták a Szentlélek Ajándékát. Ezek a tiszta lelkek sohasem ítélnek el másokat, és Isten Szavát sem próbálják megakadályozni, mert ők képtelenek erre.
Nektek kitartóan kell imádkoznotok ebben az időben – mindnyájatoknak –, mert ezek a szent Szolgáim Miattam vannak támadás alatt. Én velük Vagyok, de sokan fognak elesni és összeroskadni a rájuk nehezedő nyomás miatt, hogy maradjanak csendben, amikor arra fogják őket kényszeríteni, hogy a közelgő hazug tanokat bemutassák nyájaiknak.
Jézusotok