A mesterséges intelligencia megosztó terület. Ki az emberiség végzetét, ki a transzcendencia végső megvalósulását látja benne. A sofőr nélküli autók tervezéséről ismert Anthony Levandowski pedig egyházat alapít a nevében.
Az amerikai adóhatósághoz beadott dokumentumok szerint Levandowski a Jövő útja néven, non profit szervezetként futó új egyház esperesi rangját választotta magának. A dokumentumok szerint az egyház célja „a számítógépes hardverek és szoftverek által kifejlesztett mesterséges intelligencián (MI) alapuló Istenség realizációja, elfogadása és imádata.” A non profit szervezet tevékenységi köre az „isteni” MI kifejlesztéséhez szükséges kutatások támogatását is magában foglalja. Az új egyház igyekezni fog, hogy minél több követőt toborozzon az új istenség imádatára, a megvalósítás érdekében pedig már idén workshopokat és oktatóprogramokat indít.
A hírt olvasva nemcsak bennem, de a tudósítást készítő riporterben is felmerült a gyanú, hogy talán csak egy nagyszabású heccről van szó, esetleg Levandowski a hívőket szándékozik kigúnyolni az oly gyakran felvetett „Istent az ember képére” elmélet formájában, az újdonsült esperes azonban eloszlatta a kételyeket. Ez nem vicc.
„Amit létrehozunk, az tulajdonképpen egy isten lesz. Nem olyan értelemben, hogy villámokat szór vagy hurrikánokat idéz elő, de, ha valami egy milliárdszor okosabb, mint a legokosabb ember, akkor minek hívjuk?”
Levandowski egyértelművé tette, hogy nem viccből választotta az egyházi formát.
„Azt akartam, hogy mindenki részese lehessen. Így az is segíthet, aki nem szoftverfejlesztő. Ráadásul az emberek nem mondhatják, hogy a pénzért csinálom.”
„Az ötletnek a technológia előtt kell járnia. Az egyház terjeszti az igét, az evangéliumot. Ha hiszel benne, beszélj róla másoknak és segíts, hogy ők is megértsék.”
Levandowski úgy gondolja, hogy az emberiség komoly változás előtt áll, ami a lét minden aspektusára kihat. Felborítja az eddigi munkarendet, szórakozást, a vallást, a gazdaságot és akár a túlélést.
„Ha megkérdezzük az embereket, 99,9 százalékuk azt fogja mondani, hogy egy gép soha nem lehet okosabb az embernél, hogy ez csak sci-fi, pedig az igazság az, hogy ez elkerülhetetlen. Garantáltan meg fog történni.”
Akár mi is Levandowski célja az új vallással és az általa képviselt istenséggel, néhány fontos dolgot figyelmen kívül hagyott. A mindentudás, amit a mesterséges intelligencia soha sem lesz képes elérni, hiszen mindig lesz még egy tétel, amit meg kell tanulnia, majd megint még egy, és megint, csupán egyetlen jellemző Isten természetében. A tudás vagy az ész mit sem ér szeretet nélkül, ami ráadásul a megszerzett tudás bölcs felhasználásához is elengedhetetlen…
„…ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok.”1. Korinthus 13:2
Persze könnyen lehet, hogy egy-egy ilyen kitérő a mesterséges és egyéb intelligenciák világába, hozzásegít némelyeket, hogy megtudják, hol nem kell Istent keresniük, ahogy a mostanában sokat emlegetett Pál apostol mondta:
„…hogy keressék az Istent, hátha kitapinthatnák és megtalálhatnák, hiszen nincs messze egyikünktől sem.”Apostolok cselekedetei 17:27
http://idokjelei.hu/2017/11/isten-a-tudas-kepere-mesterseges-intelligencia-egyhaz