2017. január 29., vasárnap

Megkongatta a vészharangot a püspöki kar elnöke.

Veres András önfelszámolásra kéri a felügyelete alá tartozó plébániák vezetőit, a hívekkel pedig közölte, hogy ha minden így marad, hamarosan elfogynak a papok.
veresandras.jpg
Különleges levelet olvastak fel a Győri Egyházmegye római katolikus templomaiban január utolsó vasárnapján. A helyi főpásztor némi bevezető után közli benne azt, amit eddig is tudtunk, csak nyilvánosan nem nagyon beszéltek róla adatszerűen: ez pedig a paphiány jelensége.
A "körirat" megemlíti, hogy 6 évfolyamon összesen 7 fő készül papi hivatásra az egyházmegyében, ami azt jelenti, hogy ha nem számolnánk a létező lemorzsolódással, akkor is évente átlagosan nagyjából 1 papot szentelnének. Mindeközben 2016-ban 8 paptestvér hunyt el. Nem nehéz kiszámolni, mit is jelent ez, ráadásul információink szerint a Győri Egyházmegye aktuális papságának több mint fele 73 évnél idősebb.
gyoriszeminarium.jpgEbben az épületben készül papi hivatására az említett 7 fiatalember
Ezen számok fényében nem is annyira meglepő, hogy a tényeket nyilvánosan közli András püspök a hívekkel, akiket imára hív "a folyamatnak megállítása érdekében". Ennek jegyében hívja életre a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az Apor Vilmos Imaszövetséget, amelynek tagjai papi hivatásokért fognak majd imádkozni. Nem teljesen világos, hogy mennyiben jelent újdonságot ez a kezdeményezés például a nemzetközi Serra közösséghez (és lelkiséghez) képest, amely épp ezen célból szerveződött - van saját imájuk, országos és globális szervezetük, a papságra is kiterjedő kapcsolati hálózatuk, tagságuk, alapítványuk.
Úgy tudjuk, Veres András egy másik döntést is hozott, ugyanezen paphiány okán: néhány éven belül nagyjából megfelezné a plébániák számát, miután a mostani közel százas számot ötvenre kívánja csökkenteni. Hogy melyik plébánia marad, melyik szűnik meg, azt maga a papság hivatott eldönteni, vagy legalábbis a plébánosoknak maguknak kell javaslatot tenniük a megmaradó ötvenre - még januárban nekiláthatnak a klérus tagjai a sajátos "önfelszámolásnak".
Február 22-től lehet jelentkezni az új imaszövetségbe, ezt követően kapják meg a tagok a felajánló ima szövegét.
Bízom benne, hogy a kezdeményezés kedvező fogadtatásra talál a papság és a hívek körében, és kitartó közös imádságunk meghallgatást nyer Istennél - zárja sorait Veres András püspök.
(Fotók: MTI, a Győri Egyházmegye honlapja)

A hamispróféta a II. János Pál és XVI. Benedek által egységesített új misefordítások decentralizálását tervezi.

Bizottság vizsgálja felül a Liturgiam Authenticam által elrendelt változtatásokat


Ferenc pápa bizottságot állított fel, amely felülvizsgálja a Liturgiam Authenticam (LA) rendelkezéseit. A 2001-ben kiadott LA volt az a vatikáni dokumentum, amely a liturgikus szövegek latinról nemzeti nyelvekre történő fordításához adott útmutatást.
Az LA célja az volt, hogy a liturgikus szövegeket jobban összhangba hozza az Egyház tanításával, olyan fordításokkal, amelyek "mentesek minden ideológiai befolyástól, továbbá megvannak bennük azok a sajátosságok, amelyekkel az üdvösség szent misztériumai és az Egyház romolhatatlan hite hatékonyan jeleníthető meg az emberi nyelv által az imádságban, és a Magasságbeli Istennek illő tisztelet mutatható be."
Nem sokkal azután, hogy tavaly jelentős személyi változtatásokat eszközölt az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációban, több liberális elkötelezettségű klerikust helyezve az állományába, Ferenc pápa decemberben külön bizottságot is életre hívott az LA felülvizsgálatára.

A jezsuita America magazin szerint a bizottság célja kettős: (1) nagyobb hangsúlyt helyezni a decentralizálásra, szélesítve a nemzeti püspöki karok jogkörét, hogy a saját liturgikus fordításaikat meghatározhassák, valamint (2) nagyobb beleszólást engedni azoknak a püspököknek, akik elutasítják a "szakrális nyelv" szükségességét, és elégedetlenek az új fordítások állítólagos "túlzott merevségével".
A pápai bizottságot Arthur Roche érsek vezeti majd. Az America magazin szerint "neki több tapasztalata van a liturgia területén, és nyitottabb a hozzáállása a liturgikus kérdésekhez, mint a prefektusának, Robert Sarah bíborosnak".
A tervezett felülvizsgálatot kommentálva a vatikán-szakértő publicista, Sandro Magister aggodalmát fejezte ki:
"A bizottság, amelyet a kongregáció titkára, az angol Arthur Roche érsek vezet majd, a dikasztériumon belül fog működni Ferenc pápa utasítására, nem a zsinat utáni liturgikus reform eltévelyedéseit lesz majd hivatott kijavítani - vagyis a 'reform reformját' végrehajtani, Sarah bíboros óhaja szerint -, hanem épp ellenkezőleg: a zsinat utáni liturgisták túlzásaival szemben kialakult ellenállás egyik alapkövét, a 2001-ben kiadott Liturgiam Authenticam instrukciót igyekszik majd lerombolni, ami liturgikus szövegek latinról modern nyelvekre történő fordításának kritériumait tartalmazza."
A Vatikán egyelőre nem közölt további részleteket sem a bizottságról, sem a személyi összetételéről, jóllehet információk szerint a bizottság hamarosan az első összejövetelét is megtartja majd.


Forrás: Church Militant

Újra feltűnt Isten keze az égen: a végidők intő jele?

Véletlen lenne, hogy tavaly, és idén is feltűnt az egymásra kísértetiesen hasonlító - mások szerint ugyanaz - anomália.
Eredetileg még a tavalyi, 2016-os évben jelent meg Madeira szigetén egy bizarr égi jelenség, melyről nagyon sokan hitték azt akkor, hogy maga Isten jelent meg.
Az Isten kezeként emlegetett jelenség hamar elterjedt a médiában, és a róla készült képek még egyes újságok címlapjain is megjelentek.
A hívők, és vallási vezetők egy része különösképpen felfigyelt az eseményre, mert Isten üzenetének tartották, és sokan úgy vélték, hogy nem mást jelez előre, mint a végidők kezdetét, és azt, hogy hamarosan eljön az örök üdvösség kora.
"A lenyugvó és a felkelő Nap fénye nagyobb távolságot tesz meg, mire eljut a Föld légkörébe, ahol a fény szóródik. Ennek eredményeképp élénk színekkel festi meg a felhőket" - nyilatkozta akkor egy szkeptikus, aki szerint csak véletlen volt az egész, és egy egyszerű felhőről volt szó.
Mások szerint viszont nem ez a helyzet, és az elmúlt években sorra történtek égi és nem égi jelenések, melyek egy közelgő apokalipszisre utalnak.
Úgy tűnik, Isten keze ismét megjelent, méghozzá Uruapan városában, valahol Mexikóban.
Ráadásul a jelenség még januárban tűnt fel, alig pár nap eltéréssel a 2016-os jelenéshez képest. Most mindenki azt találgatja, hogy mindez a véletlen műve-e vagy van kapcsolat a kettő között, esetleg tényleg Isten próbál üzenni az emberiségnek...