Az év folyamán több nemi erőszakkal kapcsolatos botrány is kirobbant a Bundeswehr soraiban, és a botrány hatására egyre több bejelentett eset történik. A védelmi miniszter Ursula von der Leyen szerint ez bíztató jel, ami azt mutatja, hogy a Bundewehr kötelékében szolgáló nők jelezni merik, ha áldozattá válnak.
Nagy mértékben megnőtt a német fegyveres erők kötelékében elkövetett szexuális zaklatások száma az utóbbi egy év során; szeptember 30-ig összesen 187, a Bundeswehrben szolgáló nő tett bejelentést arról, hogy szexuális zaklatás áldozatává vált, ami jelentős növekedés a tavaly egész évben regisztrált 128 esethez képest.
A Bundeswehr szerint az idei adatokba beleszámít hét olyan, korábban történt bűncselekmény is, mellyel kapcsolatban a büntetőeljárás már lezárult, de az áldozat nem volt megelégedve annak eredményével, ezért megkezdték az újratárgyalását.
A nemi erőszak esetek száma szintén növekedést mutat; 2017. november 14-ig 11 ilyen eset történt, a tavaly év egészében regisztrált öt esettel szemben.
Ursula von der Leyen védelmi miniszter a Bild napilapnak nyilatkozva azt mondta, ezekre a számokra “pozitív jelként” kell tekinteni.
“A társadalomban büntetendő a szexuális zaklatás, és ennek megfelelően a Bundeswehr is bünteti az ilyen eseteket. Olyan környezetet akarunk teremteni a fegyveres erőknél, melyben bárki bizalommal jelentheti, ha erőszak áldozatává válik. Pozitív jelként értékelhető, hogy egyre inkább jelentik az ilyen eseteket” – mondta.
Szerdán nyilvánosságra jutott, hogy két fiatal nőt megerőszakoltak egy észak-németországi laktanyában, Schleswig-Holstein tartomány területén. A Spiegel szerint a 18 és 22 éves áldozatok, illetve a 29 éves elkövető és az esetet végig filmező másik katona egyaránt a Flugabwehrraketengruppe 21-hez tartoznak, ami többek közt olyan fegyverrendszereket működtet, mint a Patriot rakétakomplexum.
Az év folyamán nem ez volt az első ilyen eset: korábban több olyan botrány is kirobbant, melynek során kiderült, hogy a Bundeswehrbe jelentkező nőket feletteseik különböző megaláztatásoknak vetik alá, és gyakran nemi erőszak áldozatává válnak.

http://www.hidfo.ru/2017/11/egyre-tobb-not-eroszakolnak-meg-a-nemet-katonak/