Halottak napján az eltávozott szeretteinkre lenne érdemes emlékezni, imádkozni értük. Nem pedig hullának, meg csontváznak öltözve vonaglani az utcán.
Vajon ez a közismert Halloween kép kinek a jelképe lehetne? Jézusé, vagy inkább a gonoszságé? Milyen érzéseket, gondolatokat, szándékokat programoznak az ilyen szimbólumok az emberekbe és főleg a sokkal fogékonyabb gyerekekbe?


Kerüljétek az ilyen lelki sötétségbe taszító, média által reklámozott szokásokat!

Én amondó vagyok, hogy maradjunk meg a Jézus által képviselt értékeknél!
Eredetileg a legutolsó aratást és a tél kezdetét jelölte Halloween ünnep az évkörben, és ez köré alakult ki ez a furcsa ünneplési forma. A természetben a növények elhalnak, az élővilág visszahúzódik...ehhez a képhez társították a halottak napját is. Az évkörben más hasonló ünnepek is vannak. December 21-éhez például a téli napfordulót kapcsolták, amelynek nyomán egyre jobban fénnyel telítetté válnak a nappalok.A tavasz kezdetéhez pedig Jézus feltámadása társult a kereszténység részéről. A halottak napjának megvan a jelképes jelentése, csak tudni kell a helyén kezelni és nem átcsúszni negatív túlzásokba.
Halloween... nélkülem!

Óvd a szíved!

Klári és Dávid kíváncsian nyomják orrukat a kirakatnak. Az üveg mögül sütőtökök vigyorognak vissza rájuk.
Klárinak erről eszébe jut valami: - Épp a Halloweenről kell fogalmazást írnunk. Brrr, nézd azt a koponyát!
- Ne félj, nem igazi! — mondja Dávid nyugodt hangon, de Klárit kirázza a hideg.
- Különben Karcsiéknál is lesz Halloween parti. Jössz?
- Még nem tudom, de most mennem kell. Szia!
A pékség kirakatában is plakát lóg, mely nagybetűkkel hirdeti: „Ördögien finom Halloween sütik!”
A Halloween mindenkinek jó pénzkereseti forrást jelent. Varázsló kellékek, vámpír jelmezek, pókhálók, csontvázak - szórakoztatniuk kellene - ám inkább félelmet keltenek. Minden évben megnő ilyenkor a boltok forgalma.
-Na végre! Klári, nagyon későre jár. Hol voltál ilyen sokáig? - kérdezi anya. A vacsora már tálalva van.
- Hú, farkaséhes vagyok! ... De hová tűntek a töklámpások az ablakból?
- Kidobtuk őket - válaszolja apa.
- Kidobtátok?!
Klári nem egészen érti a dolgot. Édesanyja kezébe nyom egy képes újságot.
- Olvasd csak el ezt a cikket!
Klári leteszi a villáját. A cikk olvasása közben a pizza kis híján a torkán akad.
„Halloween - boszorkányok és gonosz szellemek ünnepe.
A történet több mint 2000 éves. Október 31-e az Új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket.
- Apa, ezek szerint a Halloween az ördög fesztiválja! - szörnyülködik Klári.
„Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: „mindenszentek előestéje”. Ezen az estén a varázslók répát vagy tököt vájtak ki, és mécsest tettek a belsejükbe. Az így készített lámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: „Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták.”
Klári leteszi az újságot. Apa tovább magyaráz: - Azok, akik szellemnek öltöznek ezen a napon, bekopognak minden házhoz, és valami édességet kéregetnek, erre a pogány hagyományra emlékeznek. A Tízparancsolatban viszont ez áll: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj! Isten szeretet. Azért figyelmeztet minket, mert szeret bennünket. Parancsolatai jók, ezért érdemes megtartanunk és elfordulnunk mindentől, ami rossz. A Halloween az szellemek és az ördög éjszakája. Azok, akik részt vesznek benne, akár viccből, akár komolyan, ilyenkor a gonosz szellemeket tisztelik és nem Istent. Isten és az emberek ellenségének, a Sátánnak hódolnak, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak.
- Én ezt eddig nem tudtam. Mától fogva lehet Halloween.... nélkülem! - mondja anya eltökélten.
- Az ördög nemcsak hazudik, hanem irigy is, azt akarja, hogy az emberek az ő sorsában osztozzanak, azaz ne az örök boldogságba jussanak, hanem a kárhozatra. Isten elmondja a Bibliában, hogy az ördög embergyilkos a kezdetek óta (Jn 8,44). A Halloween mindig is az ő napja volt, és ma is az. Halloween a boszorkányok, szellemek és a Sátán legfontosabb ünnepe. Lehet Halloween. .. nélkülem! - apa hangja határozottan cseng.
Klári sem gondolkozik sokáig: - Döntöttem: nem megyek el a Halloween partira!
A Dávidnak küldött tömör sms így hangzik: Lehet Halloween... nélkülem!
Halloween nélkülem, és remélhetőleg nélküled!

Elfriede Grotz (Örömhírek 2010.okt.)