2010. február 8., hétfő

Nagyfalui üzenet, 2010. február

2010 – A SZENTEK MEGISMERÉSÉNEK ÉS KÖVETÉSÉNEK AZ ÉVE – FEBRUÁR
      ”Isten Akarata az, hogy szentek legyetek!” (1 Tessz.4,2)
65. havi imatalálkozó Nagyfaluban, a Szentháromság hegyén
A Szentírásból elmélkedjük át a vasárnapi és ünnepnapi evangéliumokat! (Lk.2,22-40; Lk.5,1-11; Lk.6, 17-26; Lk.4,1-13; Lk.9,28-36)
Havi mottó:„Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!
Havi imaszándék: azért fohászkodunk, hogy mindannyian eljussunk az őszinte bűnbánó lelkületre!
Konkrét feladatunk: Olvassuk és terjesszük B. Madarász Éva: ’Örömöm titka’ c. könyvének első kötetét!!!
Tanítás a Szentlélek Istentől 2010 februárjában
         „Szeretteim! A közeljövőben számíthattok a ’Nagy Figyelmeztetésre’! Akkor Isten-i Jelenlétünkben fogtok elszámolni az eddigi életetekről, a jóról és a rosszról egyaránt.
      Jelenleg az előfigyelmeztetés kegyelmi idejében vagytok. Ebben az utolsó időben, kegyelmeink által felszínre hozzuk belőletek mindazt a jót és rosszat, ami a lelketekben van. Ami a felszínre jön, azt ti is és a körülöttetek lévők is észreveszik. Azt akarjuk elérni veletek, ’az előfigyelmeztetés kegyelmi idejében’, hogy a bennetek lévő jóért hálásak legyetek és a bűn miatt bűnbánatot tartsatok.
      Kik nem változnak meg ebben az utolsó időben? Akik nem őszinték önmagukhoz, akik sok bűnük ellenére is ártatlannak képzelik magukat. Akikben nincs alázatosság, nincs bűntudat és őszinte bűnbánat! Bánat nélkül nincs bocsánat. Hamis bűnbánat azokban van, akik ugyan megvallják a bűneiket, de nem dolgoznak azon, hogy elhagyják azokat. A hamis bűnbánók olyanok, mint a mesebeli róka, aki tyúkot lopott! Igaz, mondogatta: ’szánom-bánom’, de a tyúkot nem engedte el, sőt megette. Igaz bűnbánat azokban van, akik megvallják a bűneiket és komoly erőfeszítéssel elhagyják azokat, új életet kezdve. Gondoljatok Cortonai Szent Margitra! Nem változnak meg azok az engesztelők, akik folyton csak másokban veszik észre és teszik szóvá a bűnt, önmagukban azonban nem veszik észre. Nem indulnak el a változás útján azok sem, akik a gőgjük miatt nem fogadják el a figyelmeztetést. Egyesek nem engedelmeskednek indításainknak-tiltásainknak, sem a lelki vezetőik tanácsainak. Azok az önelégültek se változnak meg, akik sok-sok bűnük ellenére a lelki élet csúcsán képzelik magukat! Arra kérlek, keresd meg az okát önmagadban, vajon miért nincs pozitív változás az életedben!
      Előre megmondom nektek, a bűnben maradó emberek a ’Nagy Figyelmeztetéskor’ nagyon fájdalmas tisztuláson fognak átmenni. Lesznek olyanok, akik az égető tisztulásba, önmaguk látásába fognak belehalni.
      A jelenlegi ’kegyelmi időben’ kik indulnak el a változás útján? Azok az engesztelők, akik megtanulják az őszinteséget, akik alázatosan szembe mernek nézni bűneikkel; akikben bűntudat és őszinte bűnbánat van; akik elfogadják hálásan a külső és belső figyelmeztetéseket; akik megtanulnak Istennek engedelmeskedni; akik elindulnak a szentté válás útján… Ezek az engesztelők, a kisebb tisztulás mellett, nagy boldogságban fogják átélni a ’Nagy Figyelmeztetést’!
      Jelenleg mi a feladatotok? Tartasatok őszinte bűnbánatot mindazokért a bűneitekért, amelyeket: gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással elkövettetek. Tartsatok őszinte bűnbánatot: hazugságaitok, önámításaitok, önbecsapásaitok, gőgötök, engedetlenségeitek, szeretetlenségeitek miatt. Kérjétek minden nap a Szenháromságot, hogy erényes élettel ajándékozzon meg titeket.
      Jelenleg mi teljesedik be Jézus Szavai közül? ’Ketten lesznek egy ágyban, egy házban, a mezőn, a malomban, az utcán… az egyiket felveszik, a másikat otthagyják’, attól fuggően, hogy volt-e jó változás az életükben, vagy sem. Elérkeztetek a szétválasztáshoz! Bármikor számithattok az isteni jutalmazásra vagy büntetésre! Készüljetek fel a harcra, a feszültségre, az ellenségeskedésre… a családon és a közösségen belül is. A virrasztásra, azaz az állandó készenlétre hívunk meg benneteket.
      Befejezesül még elmondom nektek azt is, hogy mi tesz benneteket alkalmassá az utolsó idők kegyelmeinek a befogadására. Vegyétek komolyan: a dicsőítő, hálaadó, bűnbánó, szeretetnyilvánító és kérő imát! Törekedjetek úgy böjtölni, áldozni, szeretni, szenvedni,… hogy ezeknek a jó megélését meglássák rajtatok. Ugy haladjatok előre a jóban, hogy ’a Nagy Figyelmeztetéskor’ boldogan álhassatok meg Előttünk, a Szentek és az Angyalok előtt!
      Megáldalak titeket az őszinte bűnbánat lelkületével!”
      Házi feladat februárra:
„GYAKOROLJUK NAPONTA A SZABAD IMÁT, AMELYBEN LEGYEN: DICSŐíTÉS, HÁLAADÁS, BŰNBÁNAT, SZERETETNYILVÁNíTÁS ÉS KÉRÉS! ”
Előretekintés 2010 márciusára:
Közös imaszándék lesz: azért fohászkodunk, hogy felfedezzük és boldogan megtegyük Isten reánk vonatkozó Akaratát!
Konkrét feladatunk lesz: olvasni és terjeszteni fogjuk B. Madarász Éva: ’Örömöm titka’ címü könyvének második kötetét!!!
CORTONAI SZENT MARGIT ÉLETE
      Felső-Olaszország Umbria vidékének falucskájában, Laviánóban született 1247-ben. Cortona közelében élte fiatalságát és később ott töltötte bűnbánó éveit is. Ezért lett Cortonai Margit a neve.
      Már kisgyermek korában büszke volt arra, hogy ő sokkal szebb, mint mások. Édesanyja, aki látta kislánya túlzott hiúságát, gyakran figyelmeztette ennek rossz következményeire. Amikor hétéves korában az édesanyja meghalt, édesapjának nem sok ideje maradt a lányára. Mostoha anyját sem érdekelte Margit életvitele, így azt tehetett, amit akart.
      Tizenötévesen elhagyta a szülői házat és egy környékbeli gazdag ember ágyasa lett. Úrrá lett rajta a paráznaság bűne és bűntársával együtt szakítottak Istennel. Kilenc év telt el a bűnben! 1273-ban a szeretője hosszabb útra ment, amelyből csak hűséges kutyája tért haza. A kutya Margitot a közeli erdőbe vezette. Egy gödörben talált rá meggyilkolt szeretőjére, akinek a holtteste már bomlásnak indult. Margit a holttestet meglátva, megborzadt. Önkéntelenül is a meggyilkolt bűnös lelke jutott eszébe, amely a bűnbánat szentségének hiányában, valószínüleg bűnbánat nélkül juthatott az isteni ítélet elé. Átérezte, hogy szeretője bűneiért, Isten előtt ő is felelős. Ugyanakkor saját elhibázott élete is terhelte a lelkét.
      Akkor kimondta Isten előtt: „Istenem, ezután én soha többé nem akarok bűnt elkövetni!!!” Margit lelkében akkor egy bűnös világ dőlt össze és egy új élet kezdődött.
Életének ebben a kritikus pillanatában meghallotta Krisztus hangját, aki meghívta a vezeklésre elkövetett bűnei miatt! A keskeny utat Szent Ferenc követői mutatták meg neki. Kimerülten ért a cellei kolostor kapujához és vezeklő ruhát kért. Mivel nem bíztak a 26 éves nő állhatatosságában, csak 1276-ban vehette fel a vezeklőruhát, a ferences harmadrend öltözetét. Az akkori idők bűnbánati szokása szerint a nyilvánosság előtt is megvallotta a bűneit és vezekelt azokért.
      Mivel a szépsége sodorta a bűnös élet útjára, kemény következetességgel megkezdte a szépsége elleni harcot: lenyírta a haját, az arcát korommal kente be, nagyon egyszerüen öltözködött, a betegek és az öregek szolgálatát a legnagyobb szeretettel végezte. Azt mondogatta a testének: „Eddig te győztél le engem, ezután Isten segítségével én győzlek le téged!!!”
Amikor haza látogatott, édesapja kész volt megbocsátani neki, de mostohája kiutasította a szülői házból.
      Ekkor a sátán rá akarta venni, hogy térjen vissza előbbi életébe! Hallotta a gonosz elbizonytalanító kérdéseit: valóban megbocsátotta Isten a bűneidet? Tudd meg, Isten sohasem bocsátja meg a bűneidet, hiába kéred Őt szüntelenül! Úgy tünt, mintha minden összeesküdött volna ellene. Rágalmakat szórtak rá, a lelkivezetője bizalmatlan lett vele szemben. Úgy érezte mintha Isten is elfordult volna tőle!
      Lelki sötétségében meghallotta Krisztus szavait: „Veled leszek, és mégsem leszek veled! A kegyelmembe öltöztetlek, de úgy érzed, mintha kivetkőztél volna belőle. Bár teljesen nálad maradok, mégse leszel képes felismerni Engem!”
Margit, megtérésének a kezdetén, azt hallotta Jézustól: „Most még nem nevezlek lányomnak, mert a bűn lánya vagy!” Amikor szentáldozáshoz járult hallotta Jézus hangját: „Leányom! Szeretett leányom!” „Jézus Szava az öröm óceánja számomra minden megpróbáltatásomban” – mondogatta.
      Margit, az ördögi és emberi támadások közepette hősiesen kitartott jó elhatározásában. Ebben volt az ő igazi nagysága! Nemcsak fogadkozott, igérgetett Istennek, hanem hűséges is maradt. Életgyónást végzett! Szép ékszereit és ruháit szétosztotta a szegények között. Sokat böjtölt és imádkozott. Buzgón kérte Istentől bűnei bocsánatát. Zokszó nélkül viselte el az emberek megjegyzéseit! Legnagyobb vigasztalása a szentáldozás volt, amelyben Jézus őt is Irgalmas Szívére ölelte. Jézus sokat bocsátott meg neki, mert szívből szerette Őt!
Egyik látomása alkalmával mondta neki Jézus: „Most, a sötétség lánya vagy az emberek szemében, de majd a halálod után felismerik nagy szégyenkezve, hogy valójában ki is voltál!”
      1274 február 22-én halt meg, 50 éves korában!
      XII. Benedek pápa 1728 – pünkösd ünnepén a szentek sorába iktatta. A megtérő, bűneiket sirató bűnös nők és férfiak égi bátorítója. Manapság is sok a bűnös! A kérdés: vajon hányan követjük őt az őszinte bűnbánatban?
      Cortonai Szent Margit, könyörögj érettünk, hogy az őszínte bűnbánatban alázatos követőid lehessünk!
(Összeállitotta Főt. Csilik János)

Olvasd a sorokat, érezd át a gondolatokat, s változtasd meg sorsodat.