Levelet írt az amerikai Raymond Burke bíboros (a kezdőképen jobbra) és a német Walter Brandmüller bíboros (a kezdőképen balra), a dubia bíborosok két még élő tagja a bíborosi kollégium tagjainak, amiben aggodalmukat fejezik ki a bíborostársaik felé a készülő pán-amazóniai szinódus munkadokumentumában foglaltak miatt.
"A szinódus Instrumentum laborisának egyes pontjai nemcsak, hogy nincsenek összhangban az Egyház hiteles tanításával, de egyenesen ellentétesek vele." - írja Brandmüller bíboros az amerikai Catholic News Agency hírügynökség által megszerzett és idézett levélben.
"Az Instrumentum homályos megfogalmazásai, a nők számára új egyházi szolgálatok létrehozásának indítványa, és különösen az úgynevezett viri probati pappá szentelésének indítványa erős gyanút ébreszt, hogy a papi cölibátust is meg fogják kérdőjelezni." - írja a bíboros.
Brandmüller bíboros kifogásolja a pán-amazóniai szinódus vezetőinek kiválasztását is:
Már a puszta tény, hogy Hummes bíboros a szinódus elnöke, és így arra negatív értelemben komoly befolyást fog gyakorolni, elegendő ahhoz, hogy valós és megalapozott aggodalmunk legyen - ahogy Kräutler püspökkel és Overbeckkel kapcsolatban is.
Az egyháztörténész Brandmüller hozzáteszi:
Komoly kihívásokkal kell szembenéznünk a hitletétemény sértetlenségével, az Egyház szentségi és hierarchikus felépítésével, és az Apostoli Hagyománnyal szemben. Mindezek olyan szituációt teremtenek, ami sohasem fordult még elő az Egyház történelmében, még a negyedik és ötödik század ariánus eretnekségének idején sem.
Brandmüller bíboros arra kéri a bíborostársait, hogy előre fontolják meg, hogyan fognak reagálni arra, ha a szinóduson esetlegesen "bármiféle eretnek kijelentés vagy döntés" születik majd:
Bízom abban, hogy Eminenciád megragadja majd a lehetőséget arra, hogy a pán-amazóniai szinódus Instrumentum laborisában kifejezett egyes véleményeket a maga részéről korrigálja, az Egyház tanításainak megfelelően.
Brandmüllerrel egyidőben Raymond Burke bíboros is levélben fordult a többi bíboroshoz, kifejezve, hogy "teljes egészében osztom Brandmüller bíborosnak az Instrumentum laborisra alapozott mély aggodalmait az Amazóniáról szóló közelgő szinódussal kapcsolatban".
Az amerikai bíboros szerint az Instrumentum laboris "egy terjedelmes dokumentum, amely nem világos jelentésű nyelvezetet használ, különösen olyan kérdésekben, amelyek a hitletétemény részei". Burke szerint a dokumentum tartalma "ellentmond az Egyháznak az Isten és a teremtett világ, a teremtetlen Teremtő és az Isten képére és hasonlatosságára, a teremtett világ megőrzésében a vele való együttműködésre teremtett ember közötti kapcsolatról szóló állandó tanításainak".
Burke bíboros állítása szerint az Instrumentum laboris "az Egyházban jelenlévő Krisztus által szerzett megváltás egyedülállóságáról és egyetemességéről szóló tanítást egy adott kultúra relatív igazságaként és - ahogy nevezik - a 'megkövesedett doktrína' (n. 38) példájaként írja le".
Az Apostoli Szignatúra korábbi prefektusa hozzáteszi: "azt az igazságot, hogy Isten a Megváltó Isten Fia Megtestesülésének misztériumán keresztül teljesen és tökéletesen kinyilatkoztatta magát, elhomályosítják, ha épp nem tagadják."
Brandmüller bíboros a levelében súlyos aggodalmát fejezte ki a felszentelt szolgálatokkal és a papság teljes önmegtartóztatásával kapcsolatban. Ahogy a bíboros is írja, ezek az indítványok az Egyház 'szentségi-hierarchikus felépítését' és 'Apostoli Hagyományát' támadják.
- teszi hozzá Burke bíboros. Végül úgy fogalmaz:
Az Instrumentum laboris aggasztó indítványai a katolikus hit elhagyását jelzik előre.
A pán-amazóniai szinódus október 6-a és 27-e között kerül megrendezésre Rómában.