Az amerikai Springfield egyházmegye püspöke úgy döntött, fontosabb számára az Egyház tanításához való hűség, mint az, hányan járnak templomba, vagy hányan fizetnek egyházi adót.
Thomas Paprocki püspök a következetességet választotta az Egyház tanításának betartatásában: utasítást adott az egyházmegye összes papjának, hogy ne szolgáltassák ki az Oltáriszentséget azoknak a katolikus híveknek, akik homoszexuális élettársi kapcsolatban élnek, vagy akik (az Egyház tanításával szembenálló) LMBT-mozgalmat aktívan támogatják.
Paprocki püspök az intézkedésével az Egyházi Törvénykönyv (rengeteg püspök által ignorált) 915. kánonját érvényesíti, amely szerint "A szentáldozáshoz ... ne engedjék azokat a személyeket ... akik nyilvánvaló, súlyos bűnben makacsul kitartanak.". A kánon betartatására a földkerekség valamennyi püspökének nemcsak lehetősége van, de egyenesen kötelessége is fennáll.
A homoszexuális élettársi kapcsolatban élőkkel szemben Paprocki püspök nemcsak az Oltáriszentség kiszolgáltatását, de a katolikus temetési szertartás megtartását is megtiltotta, ha az ilyen személyek a haláluk előtt nem mutatják "a bűnbánatnak valamilyen jelét", amiért az Egyház tanításával szemben mégis ezt az együttélési formát választották.
A "nyilvánosan" azonos neműek közötti "házasságban" élő személyek a püspök rendelete szerint bérmálásban sem részesíthetők. Paprocki püspök azonban leszögezi, hogy azoktól a gyermekektől, akik vér szerinti vagy nevelőszülője ilyen "házasságban" él, nem tagadható meg a keresztség szentsége.
Az azonos nemű élettársi kapcsolatban élő párokra továbbá az egyházmegye papjai nem adhatnak áldást, egyházi tulajdonban lévő ingatlanokban azonos nemű párok "házassági" ceremóniái nem tarthatók, az egyházmegye alkalmazottai számára pedig tilos az ilyen ceremóniákon való részvétel.
Paprocki püspök négy évvel ezelőtt magára vonta már az amerikai liberális sajtó figyelmét, amikoris Illinois állam törvényi elismerést adott az azonos neműek "házasságának". A püspök a törvény elfogadására egy "ördögűző" szertartás megtartásával reagált, ahol világossá tette, hogy a törvényt elfogadó politikusok "bűnrészesek" az azonos nemű párok együttéléseinek támogatásával.

http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/06/26/amerikai_puspok_nem_adhato_oltariszentseg_aktiv_homoszexualisoknak_es_lmbt-mozgalmaroknak