Ferenc vizsgálatot rendelt el az 1976-ban alapított francia neokonzervatív Szent Márton Papi Közösség ellen, amelyet 168 pap és mintegy 100 szeminarista alkot.

A Liberation.fr kommunista portálon megjelent elfogult cikk május 18-án hozta nyilvánosságra az információt. A vizsgálat a tervek szerint "nagyon hamar" megkezdődik és legalább hat hónapig tart majd.

Egyes francia püspökök szívesen fogadnak Szent Márton Közösségbeli papokat az egyházmegyékbe, hogy feltöltsék plébániáikat, mások gyűlölik a csoportot, mert a Novus Ordót a könyvek szerint prédikálják, latinul, és papjaik reverendát viselnek.

A vizsgálat átnézi a vezetést, a szeminaristák képzését, a pénzügyeket és az örökséget. Céljuk, hogy találjanak valamit, ami felhasználható a csoport ellen.

A Vatikán egy igen nagy létszámú, négyfős vizsgálóbizottságot küld, amelyet Benoît Bertrand mendei püspök vezet, akinek André Marceau nyugalmazott perpignani püspök lesz a segítője. Mindketten a Szent Márton Közösség ellenségei.

A Szent Márton Közösség elöljárója, Paul Préaux atya ezt "időszakos lelkipásztori látogatásnak" - nem kánoni vizsgálatnak - nevezte, amely az ő kérésére történik. De ez valószínűleg csak álom, mivel a hivatalos jelentés - amelyet a Liberation.fr közölt - azt mondja, hogy a Vatikán döntött erről.

https://gloria.tv/post/p6mEWmi2KtFh6geXncnfex7P8