2010. január 4., hétfő

Nagyfalui üzenet, 2010. január

“… „Szeretteim! A Szentháromság, Mária, az összes angyalok és szentek nevében megköszönöm nektek mindazt az áldozatot, amit az elmúlt évben a lelkek megmentéséért vállaltatok. Jutalmatok sem a Földön, sem az Új Világban nem fog elmaradni! …
2010 – A SZENTEK MEGISMERÉSÉNEK ÉS KÖVETÉSÉNEK AZ ÉVE – JANUÁR
”Isten Akarata az, hogy szentek legyetek!” (1 Tessz.4,2)
64. havi imatalálkozó Nagyfaluban, a Szentháromság hegyén

A Szentírásból elmélkedjük át a vasárnapi és ünnepnapi evagéliumokat! (Lk.2,16-21; Jn.1,1-18; Mt.2, 1-12; Lk.3,15-22; Jn.2,1-11; Lk.1,1-4; 4,14-21)  
Havi mottó:„Mária Szívébe véste a pásztorok szavait és el-elgondolkodott rajtuk!” (Lk.2,19)
Havi imaszándék: azért fohászkodunk, hogy Szűz Mária méltó gyermekeivé váljunk!
Konkrét feladatunk: Szűz Mária segítségével megtanulunk radikálisan a rosszra NEMET, a jóra IGENT mondani!!!
Tanítás a Szentlélek Istentől 2010 januárjában
            „Szeretteim! A Szentháromság, Mária, az összes angyalok és szentek nevében megköszönöm nektek mindazt az áldozatot, amit az elmúlt évben a lelkek megmentéséért vállaltatok. Jutalmatok sem a Földön, sem az Új Világban nem fog elmaradni! Most a polgári év elején bemutatom nektek Máriát, hogy tanuljatok az Ő életéből. Ki valójában Mária? Ő az Atya legszebb Teremtménye, Jézus boldog Édesanyja, az Én legcsodálatosabb Jegyesem, a Szentháromság gyönyörűsége, az angyalok és szentek mintaképe.
Mit tanulhattok Máriától?
Gondoljatok Jézusra, Aki Názáretben megfogant Mária méhében! Máriával együtt tanuljatok meg IGENT mondani az életre, Isten rátok vonatkozó Akaratára, Jézusra!
Gondoljatok arra az eseményre, amikor Mária meglátogatta Erzsébetet! Tanuljátok meg Máriától a szolgálatot, a hálaadást, és az Isten dicsőítést!
Gondoljatok Betlehemre, ahol Mária az istállóban megszülte Jézust! Tanuljátok meg Máriával, Józseffel és Jézussal elfogadni a világ elutasítását. Jézus övéi közé jött, de övéi nem fogadták be’. Örüljetek mindazoknak a személyeknek, akik szeretik Jézust, legyenek azok egyszerű pásztorok vagy országot vezető királyok.
Gondoljatok arra az érthetetlen eseményre, amikor a Szentcsalád Heródes elől Egyiptomba menekült! Tanuljátok meg elfogadni életetek érthetetlen helyzeteit, akár az otthontalanságot is. Engedelmeskedjetek az Égi felszólításoknak! Ti is meneküljetek el a gonosz emberek elől és imádkozzatok az ő megtérésükért, üdvösségükért!
Gondoljatok a Jeruzsálemi templomra, ahol Mária és József bemutatták és felajánlották a kis Jézust a mennyei Atyának. Tudnotok kell azt, nem vagytok a magatokéi, Isten tulajdona vagytok. Felajánlásotok által engedjétek, hogy Isten rendelkezzen veletek! Szeressétek a templomot, amely Isten háza. Tartsátok meg ti is lelkiismeretesen Isten Törvényeit.
Gondoljatok Máriára, aki felkereste Jézust, miközben tanította az embereket! Mária akkor megértette, Jézusnak bárki lehet lelkileg az édesanyja, testvére és rokona, aki teszi a mennyei Atya Akaratát. Ott, Jézus lábainál Mária azt is megtanulta, hogy Isten Akaratát mindig meg kell tenni, a gonosz akaratát soha, az emberi akaratot pedig meg kell vizsgálni.
Gondoljatok a kánai mennyegzőre, ahol Jézus és apostolai mellett jelen volt Mária is! Kérlek titeket, Máriával együtt vegyétek észre a szükségben lévőknek mire van szüksége. Minden ügyetekkel menjetek Jézushoz, mint Mária. Ha megtanuljátok kivárni türelmesen ‘Jézus óráját’, meglátjátok, Ő most is tud csodát tenni, gyógyítani, szabadítani és ujjászülni.
Gondoljatok Jézus szenvedésére, halálára, feltámadására, mennybemenetelére és kiáradásomra! Vállaljátok ti is csendesen Máriával együtt az életetek keresztútját. Higgyétek el, hogy nem a halálé az utolsó szó, hanem az életé, a feltámadásé. Gondoljatok mindennap arra, a ti helyetek is el van készítve a Mennyben, ugyanúgy, mint Máriáé. Tudnotok kell, ahol együtt imádkoztok (kilencedben), mint Mária az apostolokkal, ott előbb vagy utóbb megtapasztaljátok rendkívüli kiáradó kegyelmemet.
Gondoljatok Mária Mennybe való felvételére és megkoronázására! Legyetek ti is mindig készen a Velünk való találkozásra!  Tudnotok kell, minden jóért, amit tesztek részben a Földön és teljesen az Égben meg fogunk jutalmazni benneteket. Az örök élet koronája el van készítve a ti számotokra is!
Szeretteim! Arra kérlek titeket, ne féljetek a jövőtől, mert Mária, a Szentháromság megbízásából: Édesanyátok, Közbenjárótok és Oltalmazótok az Égben!
Most megáldalak titeket Mária erényes lelkületével!”

Házi feladat januárra:
„LÉLEKBEN, JÉZUS ÉS MÁRIA KEZEIT FOGVA AKAROM ELKEZDENI, FOLYTATNI ÉS BEFEJEZNI EZT AZ ÉVET IS!

Előretekintés 2010 februárjára:
Közös imaszándék lesz: felajánljuk magunkat és engeszteléseinket tudatosan a bűnösök megtéréséért.
Konkrét feladatunk lesz: eddig talán nagyok voltunk a bűnben, ezután nagyok akarunk lenni a bűnbánatban!
Fr. Csilik János

SZŰZ MÁRIA TISZTELETE
Először néhány dolgot tisztázzunk Jézussal és Máriával kapcsolatosan.
Krisztus Urunk testvérei (Mt.13,55) nem mások, mint az Ő vérrokonai (unokatestvérei). A zsidók a vérrokonokat testvéreknek szokták nevezni. Jézus Krisztus elsőszülött volt és a zsidó törvény szerint az Isten szolgálatára lett rendelve. Az Egyház tanítása és hagyománya szerint Szűz Máriának nem volt más gyermeke Jézuson kívül, de lelki gyermekei vannak és azok mi vagyunk. Szűz Mária, Isten terve szerint, azért volt Szent Józsefnek eljegyezve, hogy Őt Jézus születése után meg ne kövezzék és azért, hogy legyen, ki gondoskodjék a mennyei Atya két legdrágább ajándékáról, Jézusról és Máriáról. Szűz Mária a szertartásos megtisztulásnak (febr.2) éppen úgy önkéntesen vetette alá magát, mint Jézus a körülmetélésnek, bár valójában Nekik nem volt szükségük ezekre.
Miért tiszteljük Szűz Máriát?  Lássunk néhány hasonlatot:
Szűz Mária olyan, mint az élet fája a paradicsomkertben, aki az első emberpárt életben tartotta! Ő Noé bárkája, Aki az emberi nemet a pusztulástól megmentette. Szűz Mária a frigyszekrény, amelyben az életet tápláló manna volt. Ő olyan, mint a jeruzsálemi templom, amely kivülről vakítóan fehér, belülről pedig tiszta arannyal fedett volt. Mária, a Mennyország ablaka, amely által Isten az igazi világosságot küldi a Földre.
Szűz Mária, Isten Anyja! Már Erzsébet Isten Anyjának nevezte Szűz Máriát (Lk.1,43)! Ő szülte az Isten-embert egy személyben! Jézus Teste az Anyjától volt, Lelke pedig a mennyei Atyától!
Máriát tiszteljük az Ő örökös szűz tisztasága miatt is.
Miért tiszteljük jobban Szűz Máriát a szenteknél és az angyaloknál?
Azért, mert Őt Gábriel Főangyal „kegyelemmel teljesnek”, az asszonyok között „áldottnak” nevezte. Jézus megtestesülése alkalmával, az angyal tanúsított nagy tiszteletet a Szűzanya iránt. Erzsébet, Isten Anyját boldognak nevezte. Az Egyház Szűz Mária tiszteletére ösztönöz minket, amikor a „Mi Atyánk” ima után elmondatja velünk az „Üdvözlégy Mária” imát is, amikor hónapokat, templomokat és kegyhelyeket szentel Szűz Mária tiszteletére. Igaz, Őt okkal nagy tiszteletben részesítjük, de csak a Szentháromságot imádjuk. Azért is tiszteljük Szűz Máriát, mert Isten Anyja mellet a mi Édesanyánk is. Jézus a keresztfán Anyánkkul adta Máriát, amikor azt mondta János apostolnak „Ime a te Anyád!” Ő, minket képviselt ott!
Szűz Mária: a második Éva, aki engedelmes, aki az Életet - Jézust hozta a világra. Ő az egész Egyház Anyja, aki gondoskodó Anyaként törődik velünk. Szűz Máriában a legnagyobb az Isten- és a felebaráti szeretet. A jó keresztény boldogan időzik Mária előtt kérve az Ő közbenjárását.
Azért is tiszeljük Máriát, mert Őt, Isten minden ember és angyal között a legjobban kitüntette.  
Isten, az eredeti bűntől és minden személyes bűntől megoltalmazta, Szent Testét megdicsőítette és a Mennyország Királynőjévé tette. Mária a csodák csodája, Istent kivéve, minden létező között a legcsodálatosabb. Ő a legszentebb és a legtökéletesebb teremtmény, aki legjobban ragaszkodott az Égi dolgokhoz és a legkevésbbé a földi dolgokhoz. Mária minden erényben kitünt. Szűz Mária után azért nem maradt semmi ereklye, mert Testestől-Lelkestől felvitetett az Égbe!
Azért is tiszeljük Máriát, mert Ő Istennél közbenjárásával valamennyi szent és angyal között a legtöbbet tud elérni! Közbenjáró hatalmát már a Földön megmutatta, a kánai mennyegzőn. Jézus, Édesanyját, nemcsak a Földön, hanem az Égben is meghallgatja! Szűz Mária a térdenálló mindenhatóság a Szentháromság előtt!
A keresztények legnagyobb nehézségeikben: szomorúságban, betegségben, a gonosz támadásaikor, bűneikben,… Szűz Máriához fohászkodtak. Szűz Mária egyetlen csepp könnye sok halálos ítéletet megsemmisít Isten ítélőszéke előtt.
Szűz Mária segít, hogy ebben az életben szentségre, egykor pedig az örök üdvösségre jussunk. Senki nem juthat a pokolba, aki szívből tiszteli a Boldogságos Szűz Máriát.
Nagyon ajánlatos Szűz Máriát a nap folyamán rövid röpimákkal tisztelni. „Tiéd vagyok Édesanyám!” „Szűz Mária ments meg az örök kárhozattól!” „Ó, bűn nélkül fogantatott Szűz Mária, könyörögj érettünk, kik Hozzád menekülünk!” „Fájdalmas Anya, Irgalmasság Anyja, Betegek gyógyítója, gonosz szellemek réme,… könyörögj érettünk.” „Szűz Mária édes Szíve, légy az én menedékem!”
Nagyon ajánlatos Szűz Máriát az Ő kegyképe, kegyszobra előtt segítségül hívni! Örömeinkben hívjuk segítségűl az Örvendetes Anyát, fájdalmainban a Fájdalmak Asszonyát, bűneinkben a Szeplőtelenűl Fogantatott Szűzet, a halálhoz közeledve a Mennyország Királynőjét!!!
Most, a polgári év elején Szűz Mária szent kezei által ajánljuk fel önmagunkat, családunkat és engesztelő közösségünket a Szentháromságnak, hogy ezáltal „kegyelemmel teljes”, és „Istentől megáldott” legyen a 2010-es évünk is!
(Összeállitotta Főt. Csilik János)