2018. április 27., péntek

Tagle bíboros: Ne emeljetek falakat, mindannyiunkban van migráns vér!

1453976800.jpgA katolikus segélyszervezetek egyik nemzetközi szövetsége, a Caritas Internationalis, az "Osztozz az utazásban!" elnevezésű kampánya keretében meghirdeti a "Globális Cselekvés Hetét", hogy "pozitív változást" érjen el "mindenki számára, aki megtapasztalta a migrációt".
A szeptemberben indult "Osztozz az utazásban!" kampányt Ferenc pápa felhívása inspirálta, amiben a pápa arra buzdított, hogy mindenki csatlakozzon "a találkozás kultúrájához", hogy "növekedjen azoknak a tereknek és lehetőségeknek a száma, ahol a migránsok és a helyi közösségek találkozhatnak, beszélgethetnek, és cselekedhetnek". A Caritas szerint "Befogadóaknak kell lennünk, és fel kell szólalnunk a migránsok jogaiért". A kezdeményezés arra biztatja a helyi közösségeket, elsősorban is a plébániákat, hogy tegyék meg a szolidaritás konkrét lépéseit, például osszák meg az ebédjüket migránsokkal és menekültekkel, és szólaljanak fel a jogaik védelmében.
Az "Osztozz az utazásban!" kampány fontosságáról Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke és a Caritas Internationalis elnöke nyilatkozott a Vatican News-nak.


Drámai nemzetközi jelenség


"A migráció az élet velejárója" - mondja Tagle bíboros - "De az elmúlt években drámai nemzetközi jelenséggé vált." Mind Ferenc pápa, mind a Caritas Internationalis - folytatja a bíboros - "támogatja a migránsok befogadását és kísérését, mindenekelőtt azért, mert ők emberi lények, és a migránsok emberséges kezelésével meg akarjuk mutatni a világnak, hogy ez nem csupán politikai, gazdasági probléma, hanem emberi probléma."
Tagle bíboros szerint a támogatás második oka maga a keresztény hit. Izrael migráns nép volt, az Újszövetségben pedig Jézus közel állt az kirekesztettekhez. "Még azt is mondta, hogy ha ezt teszed a legkisebb testvéreimmel és nővéreimmel, ha befogadsz egy idegent, engem fogadsz be." Ezért tehát - mondja a bíboros - emberi és lelki okok is vannak a kicsinyek segítésére.


Több bátorság és motiváció


A kérdésre, hogy milyen reményeket fűz a kampányhoz, Tagle bíboros azt mondja: "Örömmel látjuk, hogy sok országban, ahol a püspöki konferenciák és a nemzeti caritas szervezetek felvállalták az 'Osztozz az utazásban!' kampányt, ott lassan el is terjed." A bíboros örömét fejezte ki amiatt is, hogy ahol csak helyi Caritas szervezetek vannak, mindenütt új programokkal álltak elő: "Nagy örömmel mondhatom, hogy a püspökök és a helyi caritas szervezetek, még a plébániák szintjén is, több bátorságot és motivációt kaptak a kampánytól."


"Menjetek és találkozzatok egy migránssal!"


Tagle bíboros arról is beszélt, milyen kihívást jelentenek azok az emberek, akik félnek a migránsoktól, és azok a kormányok, akik falakat emelnek, hogy megállítsák a migrációt. A bíboros szerint ugyanakkor világos, hogy a migráció kérdése nagyon összetett, "ezért megértjük a különféle reakciókat".
A bíboros biztatja azokat, akik aggódnak a migráció miatt: "Menjetek, és találkozzatok egy migránssal!". Mint mondja, néha "úgy beszélünk a migrációról, mint egy eszméről, egy koncepcióról, más azonban, ha találkozol migránsokkal, meghallgatod a történeteiket, megérinted a kezeiket. És akkor rájössz, hogy az ő történetük a tiéd is lehetne. Megláthatod magadat bennük."
A bíboros arra is hív mindenkit, hogy idézze fel a saját múltját, és ne felejtkezzen meg a saját családtörténetében előforduló migránsokról. "Ha csupán arra visszaemlékeznénk, hogyan fogadták be az elődeinket, hogy más országokban új életet kezdjenek, talán egy kicsit nyitottabbak lennénk."

(A fentiek forrása: Vatican News)
http://katolikusvalasz.blog.hu/2018/04/27/tagle_biboros_ne_emeljetek_falakat_mindannyiunkban_van_migrans_ver

Farkas a bárányok közt

maxresdefault_6.jpg
Ahogy tavaly május 26-án a magyarországi látogatása kapcsán írtuk, Luis Antonio Tagle bíboros a liberális egyház egyik legprominensebb képviselője. Számos alkalommal bírálta az Egyházat, amiért szerinte "durva nyelvezetet használ az LMBT emberekkel szemben" (köztük a Katolikus Egyház Katekizmusa is), valamint az újraházasodott elváltakkal szemben, és sürgette is ennek a nyelvezetnek a mielőbbi megváltoztatását. Tagle bíboros már a 2014-es családszinódus előtt is erőteljes lobbistája volt az újraházasodott elváltak áldoztatásának.
A hírt, hogy Tagle bíborost egy egyházi konferencia díszvendégeként hívták meg Magyarországra, mi úgy kommentáltuk: "A konferencia szervezői Tagle bíboros 'díszvendégi' meghívásával farkast engedtek a bárányok közé. Kötelességünk ezt kimondani, kötelességünk minden hívő testvérünket figyelmeztetni róla, és kötelességünk tiltakozni ellene. Ha a pásztoraink ajtót nyitnak, alszanak, vagy becsukják a szemük, nekünk bárányoknak nem marad más, mint hogy bégetünk."


http://www.engesztelok.hu/lelkielet/986-migransok