2017. július 6., csütörtök

Amerikai püspök: A homoszexuális párok bűnbánat nélkül is részesülhetnek szentáldozásban és egyházi temetésben.

bishop_mcgrath_gay_couple_810_500_55_s_c1.jpg
A kaliforniai San Jose püspöke, Patrick McGrath egy június 29-én kiadott közleményben biztatta az egyházmegyéje aktív homoszexuálisait, hogy járuljanak bátran szentáldozáshoz: sem az Oltáriszentség, sem a katolikus temetési szertartás kiszolgáltatását nem vonják meg tőlük, ha azokat "jó hittel" kérik.
A püspök ezzel az aktív homoszexuális emberek - az életvitelükből adódóan szinte bizonyosan torzult - lelkiismeretére bízza, hogy a saját kárhozatukra és szentségtörés elkövetésével Oltáriszentséget vesznek-e magukhoz.
McGrath püspök közleménye direkt válasz az Illinois-állambeli Thomas Paprocki püspök nemrég kiadott rendeletére, amiben a püspök figyelmezteti az egyházmegye papjait, hogy - az Egyházi Törvénykönyv rendelkezéseinek megfelelően - nem adható Oltáriszentség azoknak, "akik nyilvánvaló, súlyos bűnben makacsul kitartanak", köztük a homoszexuális "házasságban" vagy együttélésben lévő pároknak. A rendeletben Paprocki püspök - szintén az Egyházi Törvénykönyvnek megfelelően - a katolikus temetési szertartást is megtiltotta a homoszexuális élettársi kapcsolatban élők számára, ha ők a haláluk előtt nem adják "a bűnbánat valamilyen jelét", amiért az Egyház tanításával nyíltan szembehelyezkedve mégis az együttélést választották. Paprocki püspök a rendelete igaza mellett egy interjúban is kiállt.
McGrath a múlt heti közleményében, Paprocki püspök rendeletét - a püspöktársa nevének említése nélkül - "zavarkeltőnek" nevezte. "A legújabb hírek más egyházmegyékből olyan rendeletekről és gyakorlatokról, amelyek az LMBT közösség tagjaival kapcsolatosak, zavarkeltőek lehetnek." - írta McGrath püspök.
"Megragadnám ezt az alkalmat, hogy biztosítsalak Titeket arról, hogy San Jose-i egyházmegye lelkipásztori válasza továbbra is ilyen marad: könyörületes és pasztorális. Nem fogjuk megtagadni a szentségeket vagy a keresztény temetést senkitől, aki jó hittel kéri azokat." - tette hozzá.
McGrath a mindenkinek kiszolgáltatandó Oltáriszentség gondolatához magát Ferenc pápát idézi az Amoris Laetitia effektív egyházszakadást okozott lábjegyzetéből: "Végül emlékezzünk rá, és legyenek irányadóink Ferenc pápa szavai: 'Az Eucharisztia nem díj a tökéletesek számára, hanem a gyengék erős orvossága és tápláléka.'"
Nem meglepő McGrath püspök reakciója annak fényében például, hogy az egyházmegyéje honlapja eddig is nyíltan büszkélkedett azzal, hogy az úgynevezett "Katolikus LMBT Szolgálat" keretében havonta rendeznek " 'Mindenkit Szívesen Látunk' szentmisét az LMBT katolikusok, családjaik, barátaik, és minden testvérünk és nővérünk számára Krisztusban".
A San Jose-i egyházmegye hivatalos lapja idén külön cikkben értekezett arról is, hogy Jézus biztosan résztvett volna a korlátlan abortuszhozzáférésért rendezett Women's March ("Nők Vonulása") elnevezésű tüntetésen, mivel (az egyházmegye lapja szerint) a "vonulás által képviselt értékek különösen jól illeszkednek a katolikus társadalmi tanításhoz".

http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/07/06/amerikai_puspok_a_homoszexualis_parok_bunbanat_nelkul_is_reszesulhetnek_szentaldozasban_es_temetesbe

“Istennek szüksége van világító fáklyákra” – interjú Jim Caviezellel.