2018. május 14., hétfő

Német püspök: "Isten akarja a melegeket"

Ha nem születik egységes álláspont, egyházmegyénként fogják bevezetni Németországban az interkommúniót

A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros is osztja ebben Mainz püspöke álláspontját.

kna_225787_hostie.jpg
Körvonalazódni látszik a német püspöki konferencia válságterve arra az esetre, ha a februárban a tagok többsége által megszavazott interkommúnió-tervezetről végül nem sikerül a konferenciának egyhangú döntést hoznia.
Mint ismeretes, a német püspöki konferencia február 22-én 60:13 arányú többségi döntéssel határozott arról, hogy egyedi mérlegelést fenntartva megnyitja a szentáldozás lehetőségét a katolikus hívek protestáns házastársai előtt. Míg a püspöki kar többsége szerint a kérdés pusztán lelkipásztori, amiben így a német püspököknek döntési joga van, hét német püspök az ügyben a szentszék beavatkozását kérte, miután az interkommúniót az Egyház tanítását és egységét érintő kérdésnek tartják, amiben így a német püspököknek nincs döntési joga.
Több katolikus sajtóorgánum független értesülése szerint a Hittani Kongregáció a hét tiltakozó püspökkel értett egyet, és a tervezet megvalósítását elutasította. Ugyanezen orgánumok később azt írták, Ferenc pápa elrendelte, hogy az elutasító határozat ne kerüljön a nyilvánosság elé, a vitázó német püspökök egy delegációját pedig a pápa a Vatikánba hívta tárgyalni. A találkozó május 3-án meg is történt, Ferenc pápa távol maradva róla annyit üzent csak a feleknek, hogy a tervezetről hozzanak egyhangú döntést "ha lehetséges".
A püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros a német katolikus hírügynökségnek május 10-én nyilatkozva elmondta, hogy a konferencia júniusban ismét összeül, hogy megtárgyalja az interkommúnió-tervezetet. A bíboros a nyilatkozatában világossá tette azt is, hogy szerinte Ferenc pápa május 3-ai válaszának legfontosabb üzenete az, hogy a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatásáról a német püspöki kar maga dönthet, és nem szükséges ebben a kérdésben a teljes világegyházzal egyetértésre jutnia.
Marx bíboros ugyanakkor ennél is tovább ment abban a nyilatkozatában, amelyet az elmúlt héten a Münsterben megrendezett Német Katolikus Napok sajtótájékoztatóján tett. A püspöki konferencia elnökeként Marx bíboros itt már azt hangsúlyozta, hogy a konferenciának valójában nincs jogi fennhatósága Németország egyes egyházmegyéi felett, ezért az interkommúnió megvalósításáról az egyes egyházmegyék püspökei maguk dönthetnek majd.
Ahogy azt korábban világossá tette, a bíboros szerint minderre az ad lehetőséget, hogy Ferenc pápa visszautalta az interkommúnió kérdését a német püspöki karhoz, (a bíboros szerint) világossá téve ezzel, hogy a német püspökök "ha lehet, egységesen", de saját maguk dönthetnek.
"Keresnünk kell a lehető legnagyobb egységet, de nem folytathatjuk a keresést és megbeszélést az egységig." - jelentette ki Marx bíboros a sajtótájékoztatón. A bíboros ehhez azt is hangsúlyozta, hogy a folyamatban nem csak az egyik félnek, de mindenkinek közelednie kellene a másikhoz.
A fentiekről (vagyis a sajtótájékoztatón Marx bíborostól elhangzottakról) maga a Vatikán hivatalos híroldala, a Vatican News német nyelvű kiadása számolt be. A Vatican News tudósítását a német püspöki kar hivatalos híroldala, a katholisch.de is átvette.


Marx bíboros is Mainz püspöke álláspontján.


Ahogy arról tegnap a katholisch.de beszámolt, Mainz püspöke, Peter Kohlgraf is úgy nyilatkozott, hogy még ha nem is születne egyetértés a konferencia tagjai között az interkommúnióról, Ferenc pápa válasza nyomán akár az egyes püspököknek is jogában áll az egyházmegyéjük területén bevezetni a protestánsok áldoztatását.
Kohlgraf bár az egyházmegyéről egyházmegyére eltérő interkommúnió-gyakorlatot lehetségesnek tartja, az eltérő megvalósításokat nem tartaná szerencsésnek, mivel nőne tőle az értetlenség a hívek között, és arról kezdenének beszélni, hogy "nem tudjuk komolyan venni azt, amit ti, püspökök csináltok". Ennek megfelelően Kohlgraf továbbra is a megszavazott interkommúnió-tervezet egységes elfogadását várja a német püspököktől.



"Isten akarja a melegeket" - mondta Ludger Schepers esseni segédpüspök a Katholikentag lapnak.

A domradio.de szerint Schepers ráadásul azt kérte az egyháztól, hogy "ismerjék el a bűnős történelmüket" a homoszexuálisokkal való bánásmóddal kapcsolatban.

Azt mondta, hogy Ferenc pápa megnyitotta az ajtót, hogy a homoszexuálisokkal való "kibékülésnek".

A jövőben Schepers abban reménykedik, hogy olyan liturgikus szertartások is lesznek, amelyek megáldják (bűnös) homoszexuális párokat.


https://gloria.tv/article/EMguQN8NEsbF18ANSmEJeiy7x