Az amerikai Mississippi állam republikánus kormányzója, Phil Bryant csütörtökön aláírta az abortusz szigorításáról szóló törvényt. Ezzel az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvénye lépett életbe. A törvény értelmében tilos lesz a terhesség megszakítása a magzat első szívdobbanásának ideje után.
Az amerikai Mississippi állam kormányzója aláírta a törvényt az abortusz szigorításáról. A törvény értelmében tilos és büntetendő mesterséges terhességmegszakítást végezni a magzat első szívdobbanásának ideje után, amelyet általában a terhesség hatodik hetében regisztrálnak. A törvényt ezért is nevezték el Mississippiben "szívdobbanás törvénynek".
Attól az orvostól, aki a magzat első szívdobbanása után is abortuszt hajt végre, bevonják a működési engedélyét. A törvény ugyanakkor lehetővé teszi a terhesség hatodik hete utáni abortuszt abban az esetben, ha az anya élete, vagy életfunkcióinak egy része veszélyben van.

Nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén sem engedélyezi a törvény az abortuszt

A mississippi törvényhozás mindkét háza elutasította azokat a kezdeményezéseket, amelyek az abortusz engedélyezését szorgalmazták nemi erőszak vagy vérfertőzés után bekövetkezett terhességek esetében. A törvény aláírásának ünnepsége után
Bryant kormányzó azt mondta újságíróknak, hogy nem érdekli, ha különböző civil szervezetek pert indítanak.
Ahogy fogalmazott, ezek a szervezetek nem tisztelik az élet szentségét, harcolni fogunk ellenük, megéri a küzdelem.Hillary Schneller, a Reproduktív Jogok Központja nevű szervezet jogásza rögtön a törvény aláírása után kiadott közleményében azt hangoztatta: a törvényhozók "elszántan meg akarják fosztani a mississippieket az abortusz jogától, és teszik ezt a nők egészségének kárára és az adófizetők pénzéből. Schneller alkotmányellenesnek minősítette a törvényhozók döntését, de nem közölte, hogy szervezete indít-e pert az ügyben.
Mississippi egyike azon amerikai tagállamoknak, ahol komolyan fontolóra vették az abortusz szigorítását. Hasonló törvényt írt alá Kentucky kormányzója, a szintén republikánus Matt Bevin március 14-én. Életbe léptetését azonban - miután egy civil szervezet azonnal megtámadta - egy szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette.
Hasonló szigorításokra készülnek Georgia és Tennessee államokban.

MTI