A Hszincsiang tartomány Yining katolikus templomáról eltávolították a kereszteket és a szobrokat. Nem kímélték az épület harangtornyait sem.

1519900486.jpgA kommunista hatóságok parancsára bontómunkások jelentek meg daruval az ürümcsi egyházmegye Yining katolikus templománál azért, hogy a templomot megfosszák a külső vallási jegyeitől. Az esetről az ucanews.com ázsiai katolikus híroldal közölt beszámolót.
Az észak-nyugat kínai Hszincsiang tartományban található templom külsejéről eltávolították a kereszteket és a szobrokat, lebontották az épület harangtornyait, és eltüntettek róla több más vallási jelképet is. Az eset február 27-én történt.
A helyi források szerint a hatóságok a bontáshoz semmiféle indoklást nem adtak. A templom jelképei Kína új, február eleje óta zajló vallástalanító kampányának lettek áldozatai.
A lebontott elemeket teljesen megsemmisítették. Ahogy egy helybéli elmondta, eleinte azt mondták, hogy a templomot belül is lecsupaszítják, ettől azonban végül elálltak, minden indoklás nélkül.
A templom a bontás megkezdése előtti napon kapott levélben értesítést a hatóságoktól a tervezett munkálatokról. A helyieket állítólag különösen meglepte az eset, miután úgy hallották, hogy a kínai kormány és a szentszék békés megegyezést kötött.
templom.pngEgy korábbi (balra) és egy friss kép (jobbra) a templom állapotáról.
Novemberben hasonló módon távolítottak el egy keresztet Hszincsiang tartomány Manas városának egyik templomtornyáról.
Az elmúlt években a keleti Csöcsiang tartományban 1500 katolikus és protestáns templomot romboltak le vagy fosztottak meg a vallási jelképeitől. Az intézkedések állítólag olyan templomok ellen irányulnak, ahol nem hajlandók alávetni magukat az állami kézivezérlésnek.
A ucanews.com forrása szerint a Yining katolikus templom elleni intézkedés helyi politikai feszültségekre vezethető vissza. A kínai hatóságok a "terrorizmus" elleni harcra hivatkozva régóta elnyomásban tartják az ország vallási és etnikai kisebbségeit, különösen a Hszincsiang tartományban élő ujgurokat. Az elmúlt hónapokban ujgurok tízezreit kényszerítettek átnevelőtáborokba vagy börtönökbe.
http://katolikusvalasz.blog.hu/2018/03/10/a_kinai_hatosagok_megfosztottak_egy_katolikus_templomot_minden_kulso_vallasi_jegyetol