2011. április 28., csütörtök

Huansan szédítő ösvényein

Szerző:
Huashan

+ Lélegzetelállító videó – kézi kamerával -

Huashan, a Kínában található öt szent hegy egyike.

A hegy tetejére vezető út miatt vált híressé, sőt hírhedté régóta, – mert ezen az ösvényen évente többen lelik halálukat. – Aki megnézi az alábbi videót, már tudni fogja, hogy miért.
Ám mégis sokan megpróbálkoznak ezen a lélegzetelállító ösvényen végigmenni, s felkapaszkodni a sziklafal oldalában a hegy tetejére, – nem is elsősorban az extrémitása miatt, – hanem azért, mert a Huansan egy szent hegy.
Huayin városa fölé magasodik. Ez a hely a 3000 éves kínai kultúra bölcsője. Itt találták meg a Terrakotta Hadsereget is.
A Huansant régóta “legveszélyesebb és legcsodálatosabb hegységként” emlegetik. A hegységben a változékony az éghajlat, gyakran felhőkbe burkolódzik az öt csúcsból több is, melyek mindegyikén korábban egy-egy templom, vagy szentély állt. Ezek közül mára csak néhány maradt fent.
A hegyen az i.e. 2. században alapították a taoista-templomot. A hegy és környéke azóta zarándokok, szerzetesek és apácák lakhelye. A szentélyek öt hegycsúcsra épültek, melyek virág alakzatban helyezkednek el.. A csúcsokat veszélyes és meredek pályák kötik össze. Ezek egyike a déli csúcsra épült teaház.
Huashan valaha olyan hely volt, melyet csak kitartó, szívós remeték, buddhista szerzetesek voltak képesek megmászni. Az 1980-as években különösen a kínai diákok körében vált népszerűvé, a 90-es évekre pedig egyes helyein felvonók és mesterséges ösvények tették lehetővé, hogy egyre több ember ismerje meg a vidék szépségét.
Ám a keskeny, veszélyes utakkal, párkányokkal szegélyezett hegy gyorsan hírhedtté vált. 2160 méteres magasságával Huashanben fekvő Déli csúcs, Kína öt szent hegyének legmagasabbika. Veszélyessége ellenére ez a csúcs a hegyi túrázók és a hegymászók legkedveltebb csúcsa. Legveszélyesebb szakasza a “Changkong Zhandao”, ami egy függőleges sziklafal mentén egy 33 cm széles, ácskapcsokkal összefogott pallókból felépített út, amely alatt feneketlen mélység tátong, és ahonnan a leesés egyenlő a halállal…
Az ösvény végén pedig egy taoista szentély található, ahol egy kis teaházban jutalomként, édes, forró kínai teát lehet fogyasztani… : )
huashan-teahouse-9-a-teahaz
SzRTI
Források: Fio Fromage – Vilagutazo.hu – Szeretlek Magyarország