2019. szeptember 26., csütörtök

Ausztrália: A püspökök az ÖSSZES szemináriumot be akarják zárni



Az ausztrál püspökök azt tervezik, hogy nem képeznek ki több papot a szemináriumokban - írja a TheAge.com.au.

A TheAge.com.au szerint arról beszélnek, hogy "teljesen szétszedik a szeminárium rendszert", helyette pedig a "papsági képzés szélesebb körben zajlana, ahol kapcsolatba lépnek a tanulók a (haldokló) közösséggel".

A centralizált papi oktatás volt a tridenti zsinat (1545-1563) egyik legnagyobb eredménye.

Az ürügy a szemináriumokban történő állítólagos homoszexuális bántalmazás, pedig a régi, jól bevált oktatás orvosolja ezt a problémát a legjobban.

Az ausztrál szemináriumok száma 1971-ben 60 volt, mára viszont csak 15 maradt fenn. Összesen 292 szeminarista van az egész országban.

https://gloria.tv/article/aXFn7grTdsC92X7kD8X2tpu7s




A sydney-i 52 éves Tony Randazzo segédpüspök elutasította a média állításait, miszerint az összes ausztrál szeminárium be fog zárni.

A The Catholic Weeklynek írva Randazzo kritizálta ezeket a riportokat, amelyek a szemináriumok életéről úgy beszéltek, mint egy "buborékról", miközben a szeminaristák közel állnak az emberekhez és intézményekhez.

Randazzo észrevette, hogy "sok ember (=oligarcha média) ír megjegyzéseket, befolyásolják a közvéleményt, ezáltal pedig a közpolitikát is a papnak tanuló férfiakról".

https://gloria.tv/article/VNG1Mywpj8KT6en3EbiFpgTCJ

Volt pap? Nem baj. Ha hívő valaki, az viszont baj


A Klérus Kongregáció nagy változást hozott a rendeletben, ami a klérusi állammal kapcsolatos felmentésekről szól - írja a ReligionDigital.org.

Az oldal szerint ez egy "hatalmas változás, teljes fordulat", ami a cölibátus elleni és a házas ex-papok rehabilitációját támogató mozgalom része.

A rendelet nem ír többé a "laicizálásról" - ez a kifejezés a RelgionDigital.org szerint "alábecsüli" a laikusságot - helyette a "kivonult klérus" kifejezést használják.

Az ex-papok büntetéseit, valamint a volt plébániától való távolság tartást eltörölték.

Régen az ex-papoknak el kellett távolodni a pásztori tevékenységektől, most "egyházi hivatali szerepet gyakorolhatnak, amelyhez nem szükségeltetik szent parancs". Azonban az olyan országokban, mint pl. Svájc az ex-papokat már évtizedek óta újra visszaveszik "pásztori segítőként", még akkor is, ha a homoszexuális paráználkodás végett hagyták el az egyházat.

Az ex-papok taníthatnak vallást vagy teológiát, még a szemináriumokban is, valamint a "katolikus" intézmények és felsőoktatás vezetői is lehetnek.

A papok problémái csak akkor kezdődnek, ha valóban hívők és gyakorolják a katolikus hitet.

https://gloria.tv/article/w9dSxkVbK6Zs2k3THn3DPwaHQ