2014. október 1., szerda

Betiltották a drónhasználatot

Két újabb, a magánélet védelmét szolgáló törvényt léptetett életbe kedden Kalifornia állam: az egyiket a paparazzók drónhasználata, egy másikat pedig a magánkészítésű meztelen felvételek hozzájárulás nélküli terjesztése ellen.
A Jerry Brown kormányzó által kedden aláírt törvények elsősorban a hírességek védelmét szolgálják, miután egy hacker augusztusban világszerte ismert női sztárok meztelen fotóinak százait töltötte fel a világhálóra.
A kaliforniai törvényhozás egyik demokrata tagja, Ed Chau által beterjesztett jogszabály megtiltja a drónok vagy más robotizált berendezések felhasználását „személyes és családi tevékenységek rögzítésére”.
Chau honlapján üdvözölte az aláírást, ismét hangsúlyozva, hogy „a technológia fejlődésével és azzal, hogy a robotizált (távirányítású) készülékek egyre szélesebb közönség számára válnak elérhetővé, jelentősen megnőtt a magánélet elleni támadások veszélye”.
A kormányzó által életbe léptetett másik jogszabály alapot teremt arra, hogy eljárást indítsanak mindazok ellen, akik „szexuális tartalmú fénykép- vagy videofelvételt terjesztenek egy másik személyről, annak hozzájárulása nélkül”, és „érzelmi kényszerhelyzetbe hozásának szándékával”.
A kaliforniai képviselő-testület már tavaly megszavazott egy törvényt, amely hat hónapig terjedő börtönnel rendeli büntetni a „bosszúpornók” terjesztőit, vagyis azokat, akik meztelen felvételeket tesznek közzé korábbi partnerükről, annak beleegyezése nélkül.
A kedden érvénybe léptetett újabb jogszabály ennek a hatályát terjeszti ki, jogot teremtve arra, hogy a sértett követelhesse az internetre feltett felvételek eltávolítását, vagy polgári perben kártérítést követelhessen. Lehetővé teszi emellett azt is, hogy az áldozat személyazonosságának védelmében álnév alatt lehessen peres eljárást kezdeményezni.


MTI
Istennek Szent Anyja,

Isteni Fiad kínszenvedésekor és halálakor érzett mérhetetlen
fájdalmáért és keserves könnyhullatásodért kérlek, ajánld fel a mi
isteni Megváltónk sebekkel és vérrel borított Szent Testét fájdalmas
könnyeiddel együtt a Mennyei Atyának a lelkek megmentéséért, és annak
a kegyelemnek az elnyeréséért, amiért most hozzád folyamodom: […itt
kell megfogalmazni kérésünket…]

Jézus, Mária, szeretlek benneteket, mentsétek meg a lelkeket,
különösen az Istennek szentelteket (3x ismételjük).

Ámen

(Vianney Szent János, az Ars-i plébános imája)