Akár saját "katolikus egyházat" is alapítanának, ha az Egyházban nem érnek célt.

A német "Mária 2.0" mozgalomhoz hasonlóan júniusban Svájcban is egyházbojkottot tartottak nők a Svájci Katolikus Nőszövetség (SKF) vezetésével a nők felszentelt egyházi szolgálatát követelve.
A Horizonte magazinnak nyilatkozva a nőszövetség elnökhelyettese, Vroni Peterhans azt mondta, kötelességüknek tartják "kitartani és folytatni - tartozunk ezzel a tagságunknak". Ennek keretében tárgyalásokat szeretnének folytatni a svájci püspöki konferenciával, egyúttal pedig pénzügyi nyomást is helyeznének a helyi egyházközösségekre, hogy a céljukat elérjék.
A nőszövetség tagjai "kísérleti jelleggel" egyelőre azzal is megelégednének, ha a nők diakónusi felszentelését elérhetnék. "A régi struktúrák a mai korban már nem felelnek meg." - nyilatkozta Peterhans. Szerinte az egyházközösségekben "alkalmas karizmatikus nők és férfiak" vannak, akik azonban nem tölthetik be az áhított szolgálatot, "mert nem felelnek meg a katolikus egyház korlátozó előírásainak". "Pedig ezek a nők közelebb állnának az emberekhez, mint egy Indiából vagy Afrikából érkező pap." - magyarázta az elnökhelyettes.
Peterhans egyesítené azokat az európai katolikus nőmozgalmakat, amelyek a nők egyházi felszentelését akarják. A nőszövetség vezetője azt sem zárta ki, hogy kiválnak az Egyházból és külön "katolikus egyházat" alapítanak, ha az Egyházon belül nem érik el a céljaikat.
Az SKF Svájc legnagyobb női szervezete, 600 tagcsoporttal, és összesen 130 000 taggal.