2018. október 21., vasárnap

Az ördögűzés rejtelmei

A sátánisták nagy ünnepéről, a helloweenről is szó esik Szabó József atya, az Egri Szeminárium spirituálisa a miskolci Szent Anna Kolping család ,,Szabadíts meg a gonosztól” című előadásában... Megtudtuk azt is, hogy az ördögűző pap csak akkor kezdi a szertartást, ha meggyónt, magához vette az Eucharisztiát s még egy rózsafüzért is elimádkozott. Hiszen amit meggyónunk, az a gonosz számára láthatatlan. Ha mégis maradt bűn, amit a pap vagy a segítői nem tettek le a gyóntatószékben, azt a sátán a megszállott által a ,,fejükhöz vágja”, s ezzel akár föléjük is kerekedhet – avatott be az ördögűzés rejtelmeibe az atya.

Sarah bíboros: "Az Egyház tanításának felhígítása nem fog fiatalokat bevonzani."

cardenalsarah-danielibanez-aciprensa-18102018.jpg Csak mert egyes fiatalok nem értenek egyet a katolikus erkölcsi tanítással, például a szexualitás terén, ez még nem jelenti azt, hogy az Egyház tanítása nem világos, vagy hogy annak változnia kell - jelentette ki a felszólalásában Robert Sarah bíboros, a Rómában jelenleg zajló püspöki szinóduson.

Az Egyháznak és pásztorainak "a katolikus erkölcsi tanítás terén bátran fel kellene mutatniuk a keresztény ideált, ahelyett, hogy azt felhígítanák, és elrejtenék az igazságot azért, hogy fiatalokat vonzzanak vele az Egyház kebelére" - mondta a bíboros október 16-án.
Ahogy az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusaként szolgáló Sarah bíboros elmondta, a szinódus előkészületi szakaszában egyes fiatalok arra kérték az Egyházat, hogy világosan mutassa be a tanítását "bizonyos kérdésekben, amelyek különösen közel állnak a szívünkhöz: a mindenkit megillető szabadságról nemcsak a szexuális kapcsolatok terén, a szexuális orientáción alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmáról, a férfiak és nők egyenlőségéről az egyházon belül is, stb.". Mint mondta, mások azonban "nemcsak nyitott és előítéletek nélküli párbeszédet kérnek, de gyökeres változást is, valódi 180 fokos fordulatot az Egyház ezekre vonatkozó tanításában".
A bíboros erre válaszolva azt mondta: nem kell, hogy az Egyház tanításával mindenki egyetértsen, azt azonban senki sem mondhatja, hogy ez a tanítás nem világos. A bíboros szerint ugyanakkor "a tanítás elmagyarázásában egyes pásztorok részéről fennáll a világosság hiánya", ez pedig "a lelkiismeret őszinte vizsgálatát" teszi szükségessé.
A beszédében Sarah bíboros a gazdag ifjú evangéliumi történetét hozta példának, aki arról faggatta Jézust, hogy mit kell tennie az örök élet elnyeréséhez. Neki Jézus meghagyta, hogy adja el mindenét, és kövesse Őt.
Jézus nem enyhítette a meghívása követelményeit, és az Egyháznak sem szabadna.
- jelentette ki a bíboros.
Mint mondta, a fiatalok egyik jellemző tulajdonsága az idealizmus, hogy magasztos célokat tűznek ki nemcsak a szakmai és személyes törekvéseikben, de "az igazságosság, az átláthatóság és korrupció elleni küzdelem, valamint az emberi méltóság tisztelete" terén is.
Súlyos hiba és a tisztelet hiányának jele lenne - mondta a bíboros -, "ha alábecsülnénk a fiatalok egészséges idealizmusát". Ez "bezárná az ajtót a növekedés, érés, és megszentelődés valós folyamata előtt".
A bíboros szerint "a fiatalok idealizmusának tiszteletével és támogatásával ők a legértékesebb erőforrássá válhatnak egy olyan társadalom számára, amelyik növekedni és fejlődni akar".