A 94 éves nyugalmazott texas-i püspök - a laikusok után - az első főpap, aki nyilvánosan megkérdőjelezi Ferenc pápaságának érvényességét. Abyssus Abyssum Invocat / Deep Calls to Deep blogjában 2017. szeptember 5-én tette azt a bejegyzést, amelyből itt részleteket közlünk. Honlapunk hasonló vélekedése itt olvasható: Dr.Balogh Sándor: Igazi pápa-e Ferenc, vagy ő a hamis próféta? és Dr. Balogh Sándor: Jó pápa, rossz pápa, nem pápa ....


Az kétségtelen, hogy Ferencet pápává választották, de a kérdés az, hogy pápa vagy ellenpápa.

Kétséges, hogy a megválasztása érvényes-e és törvényes-e, jó okunk van azt feltételezni, hogy vagy törvénytelen és érvényes, vagy törvényes de érvénytelen. A zűrzavar oka az Universi Dominici Gregis apostoli konstitúció (II. János Pál), amely a pápaválasztó konklávét szabályozza, és automatikus kiközösítéssel sújtja azokat a bíborosokat, akik a leendő pápa megválasztására szőtt összeesküvésben vesznek részt. Nem fér hozzá kétség, hogy Ferenc részt vett a megválasztására szőtt összeesküvésen. Ezért indokolt felvetni a kérdést, hogy lehetséges-e egy kiközösített bíborost törvényesen is és érvényesen is megválasztani pápává.

Ez a kérdés nem választható el XVI. Benedek pápa lemondásának az érvényességétől, amely szintén alátámasztja azt a kételkedést, hogy Ferenc-e a pápa.

Vannak bizonyítékok arra, hogy Benedeket kényszerítették a lemondásra. Ha ez igaz, akkor a lemondása érvénytelen. Az egyetlen személy, aki a lemondás érvényességéről vagy érvénytelenségéről dönthet, az Apostoli Szignatúra vezetője, aki akkor Raymond Burke bíboros volt. Ferenc első dolga az volt, hogy eltávolítsa Burke bíborost az Apostoli Szignatúra éléről, és kinevezte Pinto bíborost, Ferenc támogatóját. Ha Benedeket kényszerítették a lemondásra, akkor érvénytelen, és még mindig ő az Egyház pápája, de a pápai trónt elfoglalta egy ellenpápa.

[…]

Bízom benne, hogy mindez segít abban, hogy megértsük az Egyház jelen helyzetének bonyolultságát.

ABYSSUM

Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. (Prédikátor, 3:1)