2013. szeptember 11., szerda

Még egy tabu megdőlhetne a katolikusoknál

A papi cölibátus nem egyházi dogma, ezért lehet vitatkozni a létjogosultságáról – erről beszélt a venezuelai El Universal lapnak adott interjúban a szentszéki államtitkárság új vezetője.
Pietro Parolin érsek szerint a cölibátus nem egy intézmény, nem egyházi dogma, de komoly hagyományai vannak a katolikus egyházban. Ugyanakkor lehet vitatkozni róla, és érdemes megfontolni, szükséges van-e a papi nőtlenség megtartásával kapcsolatos erőfeszítésekre – idéz az interjúból az NBC News.
Az érsek nyilatkozata megfigyelők szerint arra utalhat, hogy komoly szemléletváltozás készülődhet a római katolikus egyháznál az egyik legkényesebb ügyben, a papi cölibátus kérdésében.
Pietro Parolin érseket augusztus végén nevezte ki a szentszéki államtitkárság élére Ferenc pápa Tarcisio Bertone bíboros helyébe, aki hét éven át töltötte be ezt a tisztséget.
Fotó: AFP / Hoang Dinh Nam
A hírügynökségek jelentéseikben a pápa eddigi legjelentősebb döntését úgy értékelték, hogy véget ért a Bertone-korszak. Parolin érsek október 15-én veszi át tőle a szentszéki államtitkárság vezetését. Ez a vatikáni hierarchiában a második legmagasabb tisztség, betöltőjét a köznyelv helyettes pápának is nevezi.
Egy másik kényes kérdésben, a melegek ügyében Ferenc pápa nyilatkozott meglepően júliusban: "Ha egy ember meleg, keresi Istent és jó szándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?" – mondta Ferenc pápa vatikáni újságíróknak a BBC szerint, miután visszatért a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóról. A pápa azt mondta, a homoszexuális papoknak meg kell bocsátani, és el kell feledni a bűneiket.
A vatikáni titkár szerint a cölibátus nem egyházi dogma, ezért az egyház hajlandó vitázni róla.
Az új vatikáni titkár szerint a cölibátus nem egyházi dogma, ezért akár az is előfordulhat, hogy az egyház átértékeli az ezzel kapcsolatos véleményét. Pietro Parolin erről egy venezuelai lapnak adott interjújában beszélt, és kifejtette azt is, hogy bár a cölibátus nem dogma, de mélyen gyökerezik a katolikus hagyományban. "Nem lehet azt mondani, hogy a cölibátust az egyház már meghaladta volna."


Vatikán-szakértők szerint az egyház eddig mindig lesöpörte az asztalról a cölibátusról szóló vitát, ezért Parolin szavai egyértelműen a Ferenc pápa kinevezése óta zajló fordulatot mutatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése