Népek evangelizálásának kongregációja
(Congregatio pro Gentium Evangelizatione)

Francisco de Borja 1568-ban kérte V. Szixtusz pápát, hogy a hitterjesztés céljára kongregációt alapítson. Már korábban V. Piusz pápa és utódja XIII. Gergely pápa pápai bizottságot állított fel abból a célból, hogy Kelet-, és Nyugat-Indiai missziók, illetve az európai protestáns térnyerés problémáit kezelje. Végül VIII. Kelemen pápa erre a célra külön kongregációt alapított, 1599-ben, de ez pár éven belül megszűnt.

XV. Gergely pápa 1622. június 22-én kelt Inscrutabili kezdetű apostoli konstitúciójával újraalapította Sancta Congregatio de Propaganda Fidei néven, s feladataként adta a hitterjesztés feladatát az egész világon. A kongregáció neve annyira közfogalommá vált, hogy ebből eredeztetjük a propaganda szót.

1917. május 1-jei hatállyal leválasztották róla a Keleti Egyházak Kongregációját.

A Hitterjesztési Kongregáció utolsó jelentős változtása II. János Pál pápához kötődik, aki a kongregáció nevét Népek Evangelizációjának Kongregációjára változtatta 1988-ban.
Feladata

Feladata az egész földön a hitterjesztés feladatainak koordinálása, azzal a kitétellel, hogy ebben a Keleti Egyházak Kongregációjának joghatóságát figyelembe kell vennie!!!

Kifejezetten fontos feladatköre a modern lelkipásztorkodás módszerének kidolgozása, a missziós pasztorációval kapcsolatos kutatásokat végez. Vagyis a mai Mormon jehova tanui pünkösdista és egyéb szekták egyházak kánonizálása és liturgiai dolgai is hozzá tartoznak!

Területi illetékesség szerint lényeges, hogy az adott terület már egyházilag bevett, rendes egyházszervezettel rendelkező terület, vagy pedig missziós terület-e. A missziós területeken feladata közé tartozik a teljes egyházi szervezet koordinálása, még abban az esetben is, ha az máshol más kongregáció feladatköre lenne. Ilyen például a missziós területeken lévő püspöki kinevezések, melyek máshol a Püspöki Kongregáció feladatköre. Ugyanígy joghatósága van a missziós területeken található szerzetesek felett.

Erről a kongregációról tudni kell hogy mai napig a Borga család embere ül az élén. Ez az ő kongregációjuk és mindig a családhoz közel álló ember kapja a meg a titulust.

⦁ Jelentős poszt ennek a kongregációnak a vezetése ugyanis a "hittérítő" megoldások szinkronizálása a feladata! Ez által komoly kapcsolati és befolyásrendszerek felett van hatalma a vezetőnek!

Prefektus : Dr. Fernando Filoni bíboros

⦁ A jezsuita Pápai Lateráni Egyetemen szerzett doktori fokozatot, filozófia és a kánonjog a szakterülete.

Hatalmas ismerete és tapasztalata van a külföldi hálózatépítésben hiszen sok éven át maga is vatikáni ügynök volt.
71-83'-ig Sri Lanka
83-85'-ig Irán!!!!
89-92' -ig Brazília
92-00'-ig Fülöp Szigetek és annak övezete Hong Kong
2001! -2006 -ig IRAK és Jordánia!!!!

Mentora Tarcisio Bertone, volt vatikáni államtitkár volt, aki jelenleg is az egyik legbefolyásosabb ember a Vatikánban! és Ratzinger lemondásában is nyakig felelős! Tisztségnek helybenhagyását sokan Bertonéhoz és Bergogliohoz fűződő jó kapcsolatával magyarázzák,de azért ennél sokkal többről van szó.

A Borga család volt az egyik aki a jezsuita rend hajnalán ott volt mint patronus!
A szentszék terjeszkedését és ügynökhálózatát már akkoriban is nagyon komolyan építették a világ minden részén ezek volta híres missziók és pasztorizációk. A valóságban azonban a lényeg egy informális hálózat kiépítése volt.

A jezsuita rendszer lényege az információ szerzés áramlás és a hálózat hatékonyságban és a rendkívül fegyelmezett klérusi hierarchián múlik. Ha egy ember 30 éven át vatikáni ügynökként a hirszerzésnek dolgozik akkor igen nagy elismerésre és kapcsolati tőkére tesz szert mind a vatikánon kívül és belül. A 8. résznél járunk és már ő a 3. volt ügynök! a bíborosi kongregációvezetők között!

Hatalma töretlen megválasztása óta és a közelkeleti és világi dolgok egyik nagy szakértőjeként nem is fog egyhamar kikopni. Ő volt az aki pl 2016-ban a vatikán küldötte volt és migrációs kérdésekről jött tárgyalni az akkori honvédelmi és politikai klientúránkkal! Ő az egyik legtöbbet eskető magas rangú pap! gyakran kérik fel a világ minden tájáról az elit soraiból hogy szentesítse a Vatikáni és pápai áldással a frigyet!!! Szóval így megy ez.... egy igazi ügynök aki sohase alszik és felügyeli a vatikáni ügynököket.

Egyike azoknak akik rendkívül jó kapcsolatokat ápolnak az iszlám legfelsőbb vezetőkkel! Maga is rendszeresen jelenik meg a papi ruháján vagy eszközein a félholddal és közel keleti stílusu motivumokkal.
Az Ishtar kultusz követője.

https://nwoinfo.webnode.hu/l/a-vatikan-hierarchiaja-es-szerkezete-8/