Püspöki kongregáció (Congregatio pro Episcopis)


Ez a kongregáció sok változást élt meg főképpen az utóbbi időkben. Alapvetően belsős állás vezetni, nagy hatalommal befolyással nem jár inkább lobbista állás,hiszen a belső kinevezésekről a tanács dönt és a prefektusé a legnagyobb szó ebben kérdésben.

Jelenlegi prefektus: Dr. Marc Ouellet Canadai Bíboros.


1944-ben született junius 8-án,Quebec-ben Kanadában.
1976-ban elvégezte a Jezsuita római Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem filozófia szakát, majd 1982-ben a Gregoriana Pápai Egyetemen doktorált dogmatikus teológiából.
6 nyelven beszél. Angolul franciául olaszul spanyolul portugálul és németül. 2001 óta bíboros.Kinevezését 2010-ben kapta e kongregáció élére.

Közkedveltségét mutatja hogy a 2013-as, Ferenc pápát megválasztó konklávé előtt a februárban lemondott XVI. Benedek lehetséges utódaként, tartották számon, mint konzervatív, ratzingeriánus főpapot a hírek szerint kifejezetten bírta az öreg patkányt..

Kijelentette nem akar pápa lenni! inkább a nagyhatalmú Angelo Scola-t támogatta aki a konzervatívok befutója volt! Azonban miután a Scola-tábor nem tudott elég szavazatot gyűjteni, Ouellet arra kérte bíborostársait, hogy támogassák voksukkal Jorge Bergogliot, a jelenlegi Ferenc pápát.

Ferenccel nem éppen barátok vagy bizalmasok ,sokszor kritizálta a korábbi években is a szentszék döntéseit. Posztját a bíborosok közti népszerűségének köszönheti!

Érdekes megállapítás lehet ,hiszen vannak akik úgy tartják hogy az ő körein múlt az hogy ma Bergoglio a Pápa! Egy igazi különc a bíborosok közt mind öltözködés mind stílusát habitusát tekintve.

A legmagasabb rangú vatikáni lovagok egyike!

Komolyan támogatja az Új világrendi nézeteket homoszexualitás párti. Abortusz kérdésében is igen engedékeny, mert az az álláspontja hogy aki áldozat volt és erőszak útján fogant gyermeket hord a szíve alatt az elvetethesse ha nem akarja megtartani.

Címerében is jelzi hogy ő a fekete nemesi családok befolyása alatt áll a Colonnák embere!

Feladata:
⦁ Illetékes a részegyházak és a püspökök, a püspöki kinevezések, a püspöki szolgálat, az apostoli látogatások, és a személyi prelatúrák ügyeiben.


https://nwoinfo.webnode.hu/l/a-vatikan-hierarchiaja-es-szerkezete-6/