2010. december 21., kedd

Testszkenner, terroristák és a JóIsten...

Amiért még halnak is az emberek
"Szabadság, egyenlőség, testvériség..." - ki ne ismerné a klasszikus forradalmi triászt? Nemcsak szavak ezek - melyekért az emberek még barikádra is mennek, sőt, ha kell meg is halnak értük -, de megnyilvánulása ez a belénkkódolt isteni elhatározásnak is: mindannyian "egy vérből teremtettünk", azaz egy a genetikai állományunk, s ezért mindannyiunk feladata lényegileg egy és ugyanaz - tükrözzük Teremtőnk szeretetét. A szeretet megélése - bár egyszerűen hangzik - mégis egy életre szóló kihívásos, összetett feladat.
Ott kell kezdenünk, hogy minden embernek joga van szerelemben megfoganni, s ezzel együtt istenadta joga van a szabadsághoz is, melyet korlátozni csak akkor kell, illetve lenne szabad, ha az mások szabadságjogának gyakorlását sérti. (Többségi és kisebbségi akarat örök harca ez!) Szabadáságunkat megélni csak akkor tudjuk, ha tere van méltóságunk megélésének: azaz nem sérül az intimitásunk. Az ún. privát szférához való jog, istenadta jog... Belső szobánk ajtaját nem törheti ránk senki, ha ez mégis megtörténik - márpedig a történelemben rendere előfordult az ilyesmi -, akkor az nem csak egyszerűen diktatúra volt, de egyben a Teremtő Isten egyetemes akaratának arculcsapása is.

Biztonságtechnika és/vagy a szabadságjogok leépítése
Nem szeretjük - mégha közeli hozzátartozóról is van szó -, ha a vállunk fölött beleolvasnak leveleinkbe vagy a számítógépen írt szövegünkbe. Az meg különösen is ellentmondásos, ha ezt az állam teszi... Az ún. "online házkutatás" törvényi tervezete márpedig erről szól.
Eddig is volt lehetőség arra, hogy aki gyanús volt, azt bírósági/ügyészi engedéllyel titkosszolgálati módszerekkel megfigyeljék. Az "újítás" - most az - kizárólag az én érdekemben, hogy megvédjenek a terroristáktól -, hogy bármikor megfigyelhetik telefonjaimat, emaileimet, s hogy mikor, melyik honlapot látogatom meg, hogy hol s mit vásárolok, mikor kivel találkozom - csak mindezt mostmár bírói belegyezés nélkül is megtehetik!
Az emberek nem azért nem foglalkoznak például a térfigyelő kamerákkal, mert ezek szinte észrevehetetlenül és csendben teszik a dolgukat, hanem azért, mert a napi média gondoskodik arról, hogy ne múljon el úgy egy óra sem, melyben legalább egy-két megfélemlítő hír el ne hangozzék terrorizmussal való fenyegetésről, marhavésztől, madár-kórságról vagy aktuális malacvírusról - egyre megy. A fontos és eldöntendő, hogy az emberek tényleg úgy érezzék, mintha szükségállapotban élnének és mindent engedélyeznie kellene az államnak.
A kérdés persze messzire vezet: Kicsoda az állam tulajdonképpen? Ki mondja meg mindig, hogy mit kell tenni? Nemde egyedül az Isten? Ha pedig "az Isten szeme mindent" lát klasszikus igazságát az államhatalmat gyakorlók kisajátítják maguknak - akkor nemcsak a demokrácia bukott el, de alapjain sérül az emberi méltóság is. Mert az ember nem lehet Isten, hiába a kígyó felbújtása: Eritis sicut Deus!

Ujjlenyomatokat alapvetően a bűnözőktől szoktak venni, akiket alaposan gyanúsítanak valamilyen rend-ellenes cselekedet elkövetsével. De még őket is megilleti az ártatlanság vélelme mindaddig, amíg a bíróság el nem ítéli őket. Az ún. bizonyítási teher a bíróság oldalán van, tehát nem a vádlottnak kell bizonyítani az ártatlanságát, hanem a bíróságnak a vádlott bűnösségét... Ez azonban mostanság mintha fordulatot venne. A repülőtereken - kezdetben csak ott, később az iskolákban, s minden közintézményben - felállított egész testet átvizsgáló/átvilágító berendezések jelenléte, s kötelező volta nyilvános deklaráció az állam részéről: Vigyázz, figyelünk téged! A szerencsétlen állampolgár pedig "megszokja", hogy a boltban potenciális tolvajnak nézik, a közhivatlokban is biztonsági őr áll - elvégre az értem létrehozott intézményre a legnagyobb veszélyt én jelentem... Szép új világ!

A terroristák "már a spájzban vannak"?...
Aki ismeri a "Tizedes meg a többiek" c. régi magyar filmet - Sinkovits Imre felejthetetlen alakításával - az tudja mire gondolok... Nos, az "állam" terrorista-veszélyre hivatkozva gyakorlatilag mindenkit potenciális terroristának tart, s mindenkit eleve bűnözőnek tekint, mert abból indulnak ki - talán magukból? -, hogy mindenki rohadék, utolsó csaló, aki nem akarja megfizetni az adót, s ezek a gyalázatos latrok (értsd: jóhiszemű állampolgárok) csak lopnak, csalnak és hazudnak... Hogy ez a látásmód/bizalmatlanság hova vezet, azt már most tapasztaljuk a világ fejlettebb (nyugati) felén. A közbiztonság az USA-ban katasztrofális, s Európában is növekszik a társadalmi elégedetlenség, s a vele járó anarchia. (Békés tüntetések, melyek autógyujtogatásokkal, s utcai harcokkal végződnek... Lásd Franciaország!) Micsoda abszurd helyzet! Tízmilliószám - pontosan 26 millióan - vannak munkanélküliek csak az EU-ban, ugyanakkor a munkát végzők egyharmada figyeli, hogy dolgozik-e a másik harmad, a maradék egyharmad pedig látszatmunkát, teljesen inproduktív tevékenységet folytat. Csoda-e, ha ott tartunk ahol? Utak, hidak, házak felújításra váró milliói... Környezetbarát, ökoház? 16.000 van belőlük Németországban - s több mint 43 millió(!) háztartást kellene átalakítani környezetbaráttá 2020-ig... "EU-álmok, újra és újra" - modja egyik német tv-csatorna vitaműsorában egy volt gazdasági miniszter... Építő-munka, feladat lenne elég, de helyette a még erősebb kontrollon, az egyén még teljesebb "átvilágításán" munkálkodnak.

A mikroelektronika, a nanotechnológia pedig már most olyan lehetőségeket ad a "megfigyelők" kezébe, melyek a hétköznapi ember számára fantasztikum világát jelentik, pedig nem azok, "egyszerű" alkalmazott technikáról van szó. Így egyetlen ujjlenyomatból többezer adatot nyerhetnek ki a másodperc tört része alatt, nemcsak az aktuális betegségünkre, táplálkozási szokásainkra és egész életmódunkra vonatkozóan, de vieókamerával rögzített mozgásunk karekterisztikájából, "szemünk állásából", mimikánkból konkrét szándékainkat is kiolvassa a csúcstechnológia... Mindezt a terrorizmus elleni küzdelem jegyében kell eltűrnünk, de mivel a programot emberek írják, s az ember azért ember, mert tévedhet, ezért olykor megtörténik, hogy "egyszerű technikai tévedésből" terrosistának nézik a terhes kismamát vagy akár a gyermeket... Néhány évvel ezelőtt Angliában nagy port kavart fel a médiában egy eset, amikor is egy arab fiatalembert lelőttek a metró biztonsági emberei, mert terroristának vélték... szegény pedig csak szaladt a metróhoz, hogy elérje... Nem akart elkésni a munkahelyéről!.


Változások azért megfigyelhetők
Egyre többen demonstrálnak a megfigyelési államok ellen, az újságok és a média ha óvatosan is, de foglalkozik a témával. Az elmúlt hónapokban ugyanis számos konszernről derült ki, hogy titokban ellenőrizték munkatársaikat. Ugyanaz a helyzet, mint a környezetvédelemmel. Annál is el kellett telnie egy hosszabb lappangási időnek, mire felszínre kerültek a tények. Szép lassan - Reménykedjünk! -, talán kiderül, hogy a biztonságot nem a térfigyelő kamerák százmilliói, a totális kontroll, hanem az igazságot követő egyének túlnyomó többsége az átlátható közösségben alapozza meg. Ez a ma még kisebbségben lévő "embertípus" - régi igazság - csak értékcentrikus, normális életet élni tudó, egymásra odafigyelő családokban nevelődik ki. S mi jelent a normális élet? Az, amelyikben megvan az élet tisztelete, s az Isten szeretete. Ahol a természet ovása nem prófétai küldetéstudattal bíró, unatkozó milliomos-gyerekek szórakozása, akik egy demonstrációra töbszáz lóerős terepjárókkal érkeznek, hanem tudatos életstílusa minden embernek, hiszen mindenki tudja, hogy minden összefüg mindennel...
fm


"Amikor jelez a gyógyszer

Azokat a betegeket akik hajlamosak megfeledkezni gyógyszereik beszedésének pontos időpontjáról, hamarosan egy bőr alá ültetett csip fogja emlékeztetni erre. A miniatűr szenzor, amelyet a váll bőre alá injektálna be, a gyógyszerkapszulában elhelyezett parányi adó jelzéseit fogja. Utóbbi teljes mértékben emészthető anyagból készül majd. A szenzor egyben az orvosokat is informálja arról, hogy betegük mennyire tartja be a gyógyszerszedésre vonatkozó utasításokat. A Novartis partnere a fejlesztésekben a Proteus Biomedical technológiai cég."


Pirulatrend 2010. évi januári első száma


Tehát van már:
mobil
GPS az autóban
kutyáknak beültethető csip
betegeknek
öregeknek

és térfigyelő kamerák
elektromos háztartási gépekbe mikrokamera, mikrofon

Kb. itt tart a nagy szem


http://www.proteusbiomed.com/proteus_technology.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése