2009. október 2., péntek

13. Kína
Kína robbanásszerű növekedése századunk meghatározó eseménye lehet. Soha egyetlen nemzet sem emelkedett még fel olyan gyorsan, mint most Kína.
Stapleton Roy, volt pekingi amerikai nagykövet



U.S. News & World Report amerikai magazin 2005. június 20:
"... Pekig hamarosan a világ második legnagyobb kőolajimportőrévé, a személygépkocsik, számítógépek, a háztartási és egyéb műszaki berendezések piacán pedig a legnagyobb vásárlóvá válik.
Kínát ma az elhivatottság mély érzése hatja át. Vasakarattal igyekeznek visszanyerni vezető szerepüket a nemzetközi életben. A világ többi része most kezdi csak felfogni azt, hogy ez mit jelenthet majd a jövőben."

A Time magazin szintén címlapon foglalkozott a témával: "Kína arra törekszik, hogy a világ első számú hatalmává váljon."
Néhány számadat Kína elképesztő növekedési üteméről:

    * A kínai gazdaság megdöbbentő ütemben, évi 10 százalékkal bővül.
    * 2020-ra Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága (az Egyesült Államok után, megelőzve Japánt).
    * A világ legszennyezettebb városai közül 16 Kínában található.
    * Mintegy 2 millió olyan kínai állampolgár van, akinek a vagyona meghaladja a nettó 40 millió dollárt.
    * 2003-ban Kínában 269 millió mobiltelefont használtak, ez a szám 2008-ra 500 millióra növekszik.
    * Kína katonai költségvetése a harmadik legnagyobb a világon. Az ország bőséges készpénzforrásokkal rendelkezik rakéták, műholdak és más fejlett fegyverrendszerek megvásárlására.
    * Az elmúlt évtizedben a katonai kiadások 300 százalékkal növekedtek.
    * Kína Tajvant továbbra is elszakadt tartománynak tekinti.
    * Erősödik a kínai nacionalizmus. A kínaiak szeretnék visszaszerezni múltjuk dicsőségét.
    * A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi forgalom különbözete évente 25 százalékkal növekszik. 2004-ben az amerikaiak 162 milliárd dollárral többet költöttek kínai termékekre, mint amennyit a kínaiak amerikai árucikkekre.

Kína felemelkedésének egyik legdrámaibb következménye az, hogy befolyása növekszik a kőolaj nemzetközi piacán. Az ország már most a második legngyobb olajfelhasználó a világon. A kőolaj iránti igénye évente 7,5 százalékkal növekszik. Ez az ütem hétszerese az Egyesült Államok hasonló adatainak.

2010-re Kínában 90-szer több személygépkocsi lesz, mint 1990-ben volt. A jelenlegi növekedési ütem mellett Kína kőolajigénye 2020-ra 150 százalékkal növekszik. 2000 és 2005 között a kínai kőolajimport megkétszereződött. Ha ez az ütem változatlan marad, Kínának 2025-ben napi 25 millió hordó nyersolajra lesz szüksége, amely megfelel a jelenlegi amerikai fogyasztásnak. Az előrejelzések szerint 2030-ra több személygépkocsi lesz Kínában, mint az Egyesült Államokban.

Mit jelent mindez? Kínának nincsenek hosszú távú stratégiai érdekeltségei a Közel-Keleten, mégis igyekszik gyorsan szorosabbra fűzni a kapcsolatait Szaúd-Arábiával. Robbanásszerűen növekvő gazdaságuk és kőolaj iránti szükségletük miatt a kínaiak az egész földön kutatnak a fekete arany után.

A Biblia azt mondja, hogy a végidők során a világhatalmat 4 nagy földrajzi térségre osztják majd. A nemzetek Izraelhez képest a 4 égtáj szerint rendeződnek el. Északra Oroszország terül el, amely Törökországgal és Iránnal együtt alkot egy egységet. A déli régió a modernkori iszlám országokat - Egyiptomot, Líbiát és Szudánt foglalja magában. A nyugati régió nem más, mint az Antikrisztus birodalma, amelynek központja az újjáélesztett Római Birodalom lesz. Az Eufrátesz folyótól keletre fekvő nemzetek jelentik a negyedik blokkot, akik a próféciák értelmében a végidőkben megszállják a Közel-Keletet (Jelenések 16,12-14).
A bibliatudósok már régóta úgy vélik, hogy ennek a nagy keleti hatalomnak Kína lesz a vezetője.

A 200 milliós felvonulás
A Jelenések könyvében szerepel két fontos szakasz, a 9,13-21 és a 16,12-16, melyek szintén arra utalnak, hogy az utolsó világháborúban résztvevő nagy hadseregek egyike egy Kínából érkező hatalmas fegyveres erő lesz.

"A hatodik angyal is trombitált, és hallék egy szózatot az arany oltárnak négy szarvától, amely az Isten előtt van, mondván a hatodik angyalnak, akinél a trombita volt: Oldd el azt a négy angyalt, aki a nagy folyóvíznél, az Eufrátesznél van megkötve. Eloldatott azért a négy angyal, akik el voltak készítve az órára és napra és hónapra és esztendőre, hogy megöljék az emberek harmadrészét. És a lovas seregek száma két tízezerszer tízezer volt; hallottam számukat." (Jelenések 9,13-16)

A legmegdöbbentőbb adat a fenti igeszakaszban a hadsereg létszáma. Az emberiség történetében még soha nem állt fel ekkora hadsereg. A II. világháborúban a harcban álló katonák száma a két oldalon együttesen sem haladta meg soha az 50 milliót. Ezért sokan hajlanak arra, hogy spiritualizálják az itt szereplő számot, mondván, hogy az inkább démoni és nem emberi seregekre vonatkozik. Ez a számadat különösen János apostol számára lehetett elképesztő, hiszen az ő korában a föld teljes népessége sem érte el ezt a lélekszámot.

Azonban egyre inkább lehetségessé válik egy ekkora hadsereg felállítása. Ha előállna egy ekkora sereg, kézenfekvőnek tűnik, hogy a katonák Kínából és talán Indiából - a föld 2 legnagyobb népességű államából - érkezzenek. Elgondolkodtató tény, hogy kínai közlés szerint egyedül abban az országban több mint 200 millió! férfi és nő kapott katonai kiképzést. Igaz, ez a létszám a polgárőröket is magában foglalja, de ez a bejelentés hihetővé teszi, hogy szó szerint értsük ezt a számot.

A Biblia nem tér ki arra, hogy miért vállalkoznak erre a háborúra a napkeleti királyok, de úgy tűnik, Kína utolsó nagy támadásának a célpontja a Római Birodalom vezetője, vagyis az Antikrisztus lesz. Amint arról már szó volt, az Antikrisztus Babilonban, a világ nagy olajtermelő nemzetei közepette állítja fel főhadiszállását, így teljes uralmat gyakorolhat a Közel-Kelet és a térség olajkincsei felett. Kína olajéhsége pedig a fentiek alapján növekedni fog, így kikövetkeztethetjük (és a Biblia csak megerősíti), hogy mi is várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése