2009. október 2., péntek

10. Oroszország és Irán

Ezékiel 38. fejezetéből láthatjuk, hogy valamikor egy orosz vezető támadást fog indítani Izrael ellen. De nem lesz egyedül, hanem egy erős katonai szövetség élén áll majd.
Ezékiel bámulatosan pontos részleteket közöl erről a koalícióról. 2500 évvel ezelőtt megmondta, mire kell odafigyelnünk.

Az orosz koalíció első tagja Perzsia (Ezékiel 38,5). A mai Irán hivatalos neve 1935. március 21-ig Perzsia volt. Oroszország azonban az elmúlt 2500 évben, soha nem állt katonai szövetségben Iránnal (Perzsiával). Emiatt sok szkeptikus azt gondolta, hogy "Lám, a Biblia sületlenségeket állít. Az oroszok mindig is gyűlölték a perzsákat és fordítva. Képtelenség, hogy ez a két ország szövetségre lépjen egymással akár Izrael, akár más ellen. Ez csak arra példa, hogy a Biblia tele van tévedésekkel."
Ezek az érvelések egészen mostanáig logikusnak tűnhettek. De nem így van ez napjainkban!

A nyolcvanas évek végén Teherán (Irán) számára egyre elviselhetetlenebbek lettek a kegyetlen és végtelennek tűnő irán-iraki háború (1980-1988) gazdasági és katonai terhei. Iránnak szüksége volt egy szuperhatalom támogatására. Washington nem jöhetett szóba, így Khomeini és az iráni mollák Moszkvához fordultak.
Bármilyen szkeptikus is valaki Ezékiel információival kapcsolatban, el kell ismernie azt, hogy a történelemben most először formálódik valamiféle katonai szövetség Oroszország és Irán között.

OROSZORSZÁG ÖT ÚJABB ATOMERŐMŰVET SZÁLLÍT IRÁNNAK
Washington Post, 2002. július 27.

ÚJ VASÚTVONAL ÉPÜL OROSZORSZÁG ÉS IRÁN KÖZÖTT AZERBAJDZSÁNON KERESZTÜL
Agence France-Presse, 2004. május 22.

OROSZORSZÁG AZ IRÁNI ÚTVONALAT RÉSZESÍTI ELŐNYBEN A KŐOLAJSZÁLLÍTÁSHOZ
Teheran Times, 2004. június 14.

PUTYIN: IRÁN NEM TERVEZI ATOMFEGYVEREK ELŐÁLLÍTÁSÁT
(Al-Dzsazíra, 2005. február 18.)

PUTYIN KIÁLL A SZÍRIAI ÉS IRÁNI FEGYVERELADÁSOK MELLETT
Associated Press, 2005. április 28.

IRÁN OROSZORSZÁGOT TEKINTI LEHETSÉGES PARTNERNEK TOVÁBBI HÚSZ ATOMERŐMŰ MEGÉPÍTÉSÉHEZ
MosNews.com, 2005. szeptember 7.

A KREML KÉSZ MEGVÉDENI IRÁNT
MosNews.com, 2005. szeptember 13.

OROSZORSZÁG EGYMILLIÁRD DOLLÁROS FEGYVERÜZLETET KÖTÖTT IRÁNNAL
Associated Press, 2005. december 2.

A perzsa ország már sok éve törekszik nukleáris fegyverek megszerzésére. 1987-ben Ali Hamenei teheráni atomtudósok előtt elmondott beszédében közvetlen összefüggést említett Irán atomprogramja és az ország nemzetbiztonsági érdekei között, és hangsúlyozta, hogy amennyire lehet, fel kell gyorsítani Irán atomhatalommá válását.
"Az atomenergiára most van szükségünk - mondta Hamenei. - Nemzetünket folyamatos külső fenyegetések érik. Az a legkevesebb, hogy nyilvánvalóvá tesszük ellenségeink előtt: képesek vagyunk megvédeni magunkat. Ezért az önök tevékenysége országunk, valamint a tudomány védelmét és fejlődését szolgálja. Ez tartsák szemük előtt, ezért dolgozzanak keményen és gyorsan."
2001. december 14-én az iráni hírügynökség ezzel a címmel közölt tudósítást: "Rafszandzsani (Irán elnöke volt 1989-1997-ig) szerint a muzulmán országoknak atomfegyvert kellene bevetniük Izrael ellen."
A cikk állítása szerint Rafszandzsani úgy véli, hogy egy atomtámadás "megsemmisítené Izraelt", miközben Irán "csak károkat szenvedne". Pontosan így fogalmazott: "Ha eljön egyszer a nap, amikor az iszlám világ is fel lesz szerelkezve azokkal a fegyverekkel, amelyekkel most Izrael rendelkezik, a gyarmatosítás stratégiája zsákutcába jut, mivel Izraelből az atombomba bevetése nyomán semmi nem maradna, míg a muzulmán világban egy válaszcsapás csak bizonyos károkat okozna.

Izrael elpusztítása most is aktuális téma Iránban. 2005-ben Mahmúd Ahmadinezsád vette át az ország vezetését, aki még antiszemitább, mint elődje volt.

AHMADINEZSÁD: TÖRÖLJÉK EL IZRAELT A TÉRKÉPRŐL
Aljazeera.net, 2005. október 26.

AZ IRÁNI ELNÖK KITÖRÖLNÉ IZRAELT A TÉRKÉPRŐL
The New York Times, 2005. október 27.

IZRAELNEK EL KELL TŰNNIE A TÉRKÉPRŐL, ÁLLÍTJA AZ IRÁNI ELNÖK
The Guardian, 2005. október 27.

Az elnök megjegyzéseit világszerte elítélték, de Ahmadinezsád nem hátrált meg. December 9-én Mekkában az Iszlám Konferencia Szervezete előtti beszédében "rákos daganatnak" nevezte Izraelt, továbbá megkérdőjelezte, hogy a Holokauszt valóban megtörtént-e, az európai nemzeteknek pedig azt üzente: ha annyira érdekli őket a zsidók sorsa, keressenek nekik helyet Európában.

Ahmadinezsád szavai arra utalnak, hogy megkezdődött a visszaszámlálás egy új és rettenetes közel-keleti háborúhoz.

A Moszad egyik első számú Irán-szakértője így nyilatkozott: "Kérem, figyeljenek arra, amit ez a rezsim üzen és higgyenek nekik. Az iráni rendszer elsősorban és mindenek előtt Amerika, és nem Izrael ellen van. Izrael csak eszköz számukra ahhoz, hogy megszerezzék maguknak Amerikát. Izrael a kis sátán, a nagy sátánt számukra Amerika jelenti.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy az irániak találták fel a sakktáblát. Három vagy négy lépéssel előttünk gondolkodnak."

Az iráni vezetés tudatosan készül az iszlám és a Nyugat közötti összecsapásra. Ennek érdekében lázasan igyekszik atomfegyverek és a célba juttatásukhoz szükséges rakéták előállítására, megvásárlására, vagy ellopására.

Egyesek szerint a Rafszandzsani által sürgetett "iszlám bomba" akár 2007 végére készen állhat, mások úgy vélik, hogy valószínűbb egy 2008 és 2011 közötti dátum; valójában azonban senki nem tudja, hogy mi az igazság, és a dolog éppen ettől olyan veszélyes. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy Oroszország inkább a folyamat felgyorsításában és nem a lassításban segédkezik.

Több mint ezer iráni atomtudós tanult Oroszországban vagy vezető orosz szakemberektől. oroszország ígéretet tett arra, hogy a széleskörű nemzetközi nyomás ellenére befejezi a buseri atomerőművet, amely Irán első ilyen létesítménye lesz, és tárgyalásokat folytat Teheránnal további húsz atomerőmű felépítéséről, annak ellenére, hogy Irán hatalmas kőolaj- és földgázkészlettel rendelkezik, és az országnak aligha kell energiahiánytól tartania. Orosz diplomaták rendszeresen megakadályozzák azt, hogy az illegális atomtevékenység miatt az Egyesült Államok vagy az Európai Unió szankciókat léptessen életbe Irán ellen, Vlagyimir Putyin pedig személyesen garantálta az orosz nukleáris támogatást Iránnak, annak ellenére, hogy Mahmúd Ahmadinezsád megígérte a zsidó állam elpusztítását.

- Oroszországnak két érdeke fűződik Iránhoz - mondta Dore Gold ENSZ-be delegált izraeli nagykövet 2005 őszén. - Egyrészt fel akarják éleszteni a Szovjetunió hajdani 'dicsőségét', másrészt pedig pénzt akarnak keresni.

(Azt gondoltam, hogy ez a fejezet hosszú lesz, de azt nem, hogy ennyire. :) Viszont ahhoz, hogy megértsük, mi is zajlik körülöttünk, muszáj belemenni egy kicsit Ahmadinezsád gondolatvilágába is.)

Mahmúd Ahmadinezsád elnök barátai előtt azt állította, hogy szerinte csupán néhány év van hátra a világ végéig. Azt is mondta, hogy az iszlám messiás eljövetelét felgyorsíthatja, ha egy apokaliptikus szent háborút robbantanak ki az Egyesült Államok és Izrael ellen.
Ezért fenyegeti megsemmisítéssel ezt a két országot, és e cél érdekében fegyverkezik olyan lázas ütemben.

Az Ahmadinezsád által is vallott síita iszlám eszkatológiát (az utolsó időkről szóló elképzeléseket) leginkább maguktól az irániaktól ismerhetjük meg. Amir Taheri Európában élő újságíró korábban a legnagyobb iráni napilap, a Kajhan főszerkesztője volt. 2006 áprilisában "A rémisztő igazság arról, hogy miért akar Irán atombombához jutni" c. cikkében azt írta, hogy Ahmadinezsád elnök, mielőtt bejelentette, hogy Irán az "atomklub küszöbére érkezett", több órára eltűnt a nyilvánosság előtt, hogy titokban a Tizenkettedik Imám avagy Mahdí néven emlegetett iszlám messiással találkozzon. Taheri leírja, hogy "a síita hagyomány szerint az Imám olyan messianisztikus személy, aki bár jelenleg rejtőzködik, továbbra is a világ igazi Ura maradt."
A cikk szerint Ahmadinezsád azt állítja, hogy ő egyike a Tizenkettedik Imám által kiválasztott embereknek, akik az iszlám messiás képviselőiként segítenek neki előkészíteni visszatérését. Ahmadinezsád büszke arra, hogy "az Imám kifejezetten azért bízta rá az elnökséget, hogy kiprovokálja a 'civilizációk összecsapását', amelyben az Irán által vezetett muzulmán világ megtámadja és le is győzi a 'hitetlen' nyugatot, Amerikával az élen."

Hosszein Basztani száműzetésben élő iráni újságíró megjegyezte: "Ahmadinezsád elnök ragaszkodik ahhoz, hogy az Imám vele áll a legszorosabb kapcsolatban, és őt támogatja." Hozzátette: 2005-ben "Ahmadinezsádot az iszlám országok külügyminisztereivel való találkozás alkalmával megkérdezték arról, hogy miért jelentkeznek válságtünetek Iránban. Az elnök erre azt mondta, hogy ezek a Tizenkettedik Imám visszatérésének a jelei, aki két éven belül megjelenik."

A Koránban sehol nem szerepel a Tizenkettedik Imám eljövetele, ez a hit már a Korán lezárása utáni időkből származik, azokból a mondásokból, amiket Mohamednek és követőinek tulajdonítanak. Ezért nem is minden muzulmán fogadja el ezeket az irányzatokat, még a síiták közül sem. Ahmadinezsád és tanácsadói azonban világossá teszik, hogy őket az iszlám messiásba vetett hit hajtja, aki várakozásuk szerint néhány éven belül megjelenik. Arra számítanak, hogy ha háborút indítanak Izrael megsemmisítésére, azzal siettethetik e nap elérkezését.

Részlet Ibrahim Amini: Al-Imam-al-Mahdí: Az emberiség igaz vezetője c. könyvből:

Isten akkor fogja megengedni a Mahdínak, hogy a végső forradalmat megindítsa, amikor a világ lelkileg felkészül Isten uralmának az elfogadására, és a körülmények is kedvezővé válnak ahhoz, hogy az emberek megismerjék az igazság uralmát... Először néhány kiválasztott személy lesz az, aki válaszol majd hívására, őket a Mahdí megjelenésének órájában mágnesként fogja magához vonni...
Amikor az emberek meglátják azt, hogy a hagyományokban megígért jelek közül milyen sok beteljesedik, hitetlenek sokasága fordul majd az iszlám felé. Azokat, akik megátalkodottak a hitetlenségben és a gonoszságban, a Mahdí katonái ölik meg. Az iszlám lesz az egyetlen győztes hatalom a világon, és az emberek lelkesen fogják védelmezni. Az iszlám lesz minden ember és minden nép vallása...
A Mahdí felkínálja az iszlám vallást a zsidóknak és a keresztényeknek is. Ha elfogadják, megmenekülnek, különben elpusztulnak...

Nem valószínű, hogy el tudjuk kerülni ezt a katasztrófát. Szükségszerű a háború és a vérontás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése