2009. október 2., péntek

12. Irak
Az iraki helyzetről, a háború kudarcáról és az ottani káoszról sok hír született, könyveket is írtak - ezekből szeretnék néhányat felsorolni:


David L. Phillips:
VERESÉG IRAKBAN. HOGYAN VALLOTT KUDARCOT A HÁBORÚ UTÁNI UJJÁÉPÍTÉS?

Larry Diamond:
ELTÉKOZOLT GYŐZELEM. AZ AMERIKAI MEGSZÁLLÁS ÉS AZ ÜGYETLEN PRÓBÁLKOZÁSOK A DEMOKRÁCIA MEGHONOSÍTÁSÁRA IRAKBAN

Aaron Glantz:
HOGYAN VESZÍTETTE EL AMERIKA AZ IRAKI HÁBORÚT?

Michael Scheuer:
A BIRODALMI GŐG. MIÉRT ÁLL VESZTÉSRE A NYUGAT A TERRORIZMUS ELLENI HÁBORÚBAN?

Most így látjuk a helyzetet a politika és a gazdaság szemüvegén keresztül.

De mit mond Irakról a Biblia?
A jövőben Irak stabil, erős és független kormányzattal rendelkező ország lesz. A repülőterek biztonságossá válnak, az emberek végre szabadon közlekedhetnek az országban. Turistaáradat indul meg, hogy felfedezze a gazdag történelmi múlt örökségét és régészeti kincseit. Vezető üzletemberek jelentkeznek jelentős befektetésekkel. Ezek célja elsősorban az lesz, hogy az iraki olajmezők, finomítók és a szállítási kapacitás elérjék a XXI. sz-i színvonalat.

Rövid időn belül Irak - Szaúd-Arábia riválisaként - nyersanyag szuperhatalommá válik. Sok milliárdnyi olajdollár zúdul az országba, és ennek következtében bankok és nemzetközi nagyvállalatok telepítik Irakba regionális és nemzetközi központjaikat... Babilon ősi városa szinte egyik napról a másikra a modern világ egyik csodájává válik.

Számos ószövetségi próféta, Ezékiel, Ézsaiás, Jeremiás és Dániel, valamint az újszövetségi Jelenések könyvében János apostol úgy írja le Irakot, mint amely a Krisztus visszatérése előtti időkben példátlan gazdagsághoz és hatalomhoz jut. Babilonról azt írja a Biblia, hogy "nagy város", olyan luxusközpont, amelyben "meggazdagodott mindenki."

János szemlélteti e város dicsőségét a Jelenések könyvében: "te nagy város, Babilon, te erős város" (18,10). Igaz, itt az apostol már a város pusztulásáról beszél, de a további versekben felsorolja, mi mindennel kereskedtek itt a kereskedők (fahéj, márvány, balzsam, liszt, gabona nemes fából vagy ércből, elefántcsontból készült tárgyak...), és hogy meggazdagodtak. "A város gyolcsba, bíborba, és skarlátba volt öltözve, arannyal, drágakővel és gyönggyel volt ékesítve" (Jelenések 18,16).
Ezekből a versekből kitűnik, hogy pusztulás vár erre a gyönyörű, gazdag városra, minthogy a gonoszság itt fog összpontosulni.

De először Iraknak stabil, békés, és szabad országgá kell válnia. Figyelemre méltó, hogy már láthatóak az országban ennek a folyamatnak a csírái.
A felszabadulás óta a gazdaság közel kétszeresére nőtt. A világ legnagyobb vállalatai közül többen érdeklődnek az ország iránt.
Az iraki gazdaság a kuvaiti invázió után a kétharmadával csökkent, 2002 és 2005 között viszont a gazdasági termelés 18,9 milliárdról 33,1 milliárd dollárra nőtt.
2003 nyarán a Visa megnyitotta bagdadi irodáját, augusztusban a FedEx kezdte meg a gyorspostai küldemények továbbítását Bagdadban, Moszulban és Bászrában. Hamdi Osman, a FedEx regionális alelnöke szerint "Irak a leggyorsabban fejlődő országok közé kerülhet. Kétségtelen, hogy jelenleg az ország feszült gazdasági légkörben él, de nincsenek olyan akadályok, amelyeket ne tudna leküzdeni."

2003 novemberében a Coca-Cola palackozási együtműködést kezdett iraki cégekkel, miután 37 évvel ezelőtt kitiltották az országból amiatt, hogy megnyitotta izraeli üzemég. Szaddám egyszerűen kizavarta őket Irakból.

De az országba érkezett pl. a General Electric, a Nokia, a Lucent Technologies, a Motorola, Canon... stb. 33 ezer új iraki vállalkozás is bejegyzésre került, és másfél millió iraki kapott munkát az újjáépítési programban.
Az iraki olajipar is kezd visszatérni a normális üzemmódba.


Allawi pénzügyminiszter szerint Irak jelenleg napi 2,1 millió hordó kőolajat termel, melyből naponta átlag 1,5 millió hordót exportál. A nagyobb hadműveletek befejezése óta több mint 350 olajvezetéket javítottak ki és újítottak fel.
Egy kongresszusi jelentés szerint "80 iraki olajmező közül még csak 17-ben indították el a kitermelést", továbbá "Irak a jövőben sokkal több kőolajat termelhet ki, mint eddig a történelme során összesen."


Babilon
Érthető, hogy akik nem a Biblián keresztül nézik az eseményeket, nehezen tudják elképzelni a békét és a stabilitást Irakban. Nehéz lehet elképzelni Babilon ősi városának az újjáépítését is. De már Szaddám Huszein tervei között is szerepelt, hogy az eredeti helyszíneken újra felépítse Nabukodonozor épületeinek a másolatait. Erre több milliárd dollárt költött, ám a Kuvait elleni iraki invázió után a munkálatok leálltak Babilonban, mivel Szaddám pénzhiányba került a háború és a szankciók következtében.

Bár nagyon gyakorlatiasan közelítette meg a kérdést, Allawi pénzügyminiszter szavai mégis történelmi jelentőségűek voltak. Az új iraki kormány magas rangú képviselője újjá akarja építtetni az ősi Babilont és nagy kereskedelmi központot akar ott létrehozni! Az ószövetségi próféták és a Jelenések könyve szerint ez meg fog történni. Ma már kezd mindez valósággá válni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése