2013. május 1., szerda

Szép új világ - hírcsokor

Nem engedtek papokat a bostoni robbantás sebesültjeihez - az Ensz Főtitkára nemzetközi kampányt indít a nemi eltévelyedések mellett - kolostor mellé épített sztriptízklub, igaz, ez a szerzetesek és hívek akciói miatt egy éve nem tudott megnyílni...
1. A The Wall Street Journal munkatársa írja: a robbantás után több tucat sebesült hevert az utcán, ahol orvosok, ápolók, tűzoltók, rendőrök nyüzsögtek, az odasiető papokat azonban nem engedték a helyszínre.
Mint ismeretes, április 15-én délután két robbantás történt a Boston Marathon céljának közelében. Hárman életüket vesztették, és legalább 144 személy szenvedett sérüléseket.
A feltartóztatott papok egyike elmondta: ilyet még nem tapasztalt. A papot régebben mindenhová beengedték. A 2001. szeptember 11-i New York-i merénylet színhelyén számos pap adott feloldozást – volt, aki élete árán – a tűzoltóknak és a sebesülteknek. „Ez megváltozott. Ma nem tartják szükségesnek a pap jelenlétét vészhelyzetben” – mondta. 

A papok, akik szentségekkel nem láthatták el a sebesülteket, egy közeli templomhoz vonultak, ahol banánnal, naranccsal, innivalóval és jó szóval vigasztalták a rémült embereket. Talán ennyit tolerál a szekuláris társadalom, talán csupán egy-két rendőr egyéni elutasító magatartásáról volt szó – a The Wall Street Journal cikkírója mindenesetre fájdalmasan ironikusnak nevezi, hogy miközben haldoklott a merénylet egyik áldozata, egy nyolcéves katolikus fiú, aki tavaly lett elsőáldozó, a papok csupán pár méternyire voltak tőle, a rendőrkordon túloldalán, és nem adhatták fel neki a katolikus ember számára oly fontos, utolsó szentséget.
*
2. Az oslói emberi jogi konferencián április 15-én videoösszeköttetésben megszólaló Ban Ki Mun kijelentette: nemzetközi kampányt indít a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transzgender személyek érdekében.
Ban Ki Mun úgy véli, a nemi zavarokban szenvedők háttérbe szorítása „korunk egyik nagy, elhanyagolt emberi jogi problémája”, melynek orvoslása fontosabb, mint a kultúra, a hagyomány vagy a vallás.
„Intézményesítenünk kell a nemi irányultságon és a genderidentitáson alapuló diszkrimináció elleni erőfeszítéseinket. A közneveléssel kell megváltoztatnunk az általános hozzáállást. Lesznek, akik ellenezni fogják a változást, és a kultúrára, a hagyományra, a vallásra hivatkozva próbálják védeni a jelen állapotot” – fejtette ki álláspontját.

Ugyanakkor biztosította a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transzgender személyeket, hogy mellettük áll, és „folyamatosan nyomást fog gyakorolni a vezetőkre a haladás érdekében”. Ha mások is csatlakoznak hozzá, a világ mindenki számára „biztonságosabb, szabadabb és egyenlőbb” lesz – ígérte a főtitkár. 
*
3. Borromeo Szent Károly Misszionárius Nővérei chicagói kolostora és idősotthona tőszomszédságában sztriptízklub épült, melynek megnyitását eredetileg 2012 nagyhetére tervezték. A nővérek imával, a helyi lakosok tiltakozó akciókkal akadályozzák – eddig sikerrel – a hárommillió dolláros szórakoztatóközpont megnyitását.
A nővérek és a helyi családok körében egyaránt hatalmas felháborodást váltott ki a klub létesítésének terve, amit ráadásul a kolostor szomszédságában, a törvényben előírt semleges zónán belül terveztek megnyitni. A törvény szerint istentiszteleti hely 300 méteres körzetében nem működhet ilyen szórakozóhely. 

Borromeo Szent Károly Misszionárius Nővérei április 22-én sajtókonferencián mondták el, hogy nővéreik 18 országban folyamatosan kérik Szent Mihály közbenjárását az ügyben, amelyet Dávid Góliát elleni küzdelméhez hasonlítottak. A helyi lakosság – köztük sok fiatal család – tiltakozó akciója keretében ötszázan tartottak imavirrasztást, és háromezren írták alá a klub elleni petíciót. A helyi vezetést felszólították, hogy tartassa be a semleges zónára vonatkozó törvényi előírást. Amennyiben ez nem történik meg, a nővérek nagy valószínűséggel jogorvoslatért folyamodnak – írja a CNA

Magyar Kurír (mk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése