2011. február 22., kedd

Már lehet jelentkezni a madridi Ifjúsági Világtalálkozóra

Február 17-én elindult az online regisztrációs rendszer, amely mind az egyéni, mind a csoportos jelentkezést lehetővé teszi – jelentsen ez akár egyházmegyék, akár lelkiségi mozgalmak, szerzetesrendek által összefogott közösségeket.
2011. február 16-án a tavaszi, soron következő ülést megelőző előkészítő találkozásra hívta össze az egyházmegyék ifjúságpasztorációs felelőseit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának Tanácsadó Testülete.
A rendkívüli ülést – amely elsősorban a hat hónap múlva megrendezésre kerülő madridi Ifjúsági Világtalálkozó közvetlen előkészületét célozta – Nobilis Márió, az MKPK IB titkára és Gábor Miklós, az MKPK IB irodavezetője nyitotta meg. A találkozón részt vettek az egyházmegyék ifjúsági referensei, közvetlen munkatársaik, az egyházmegyei ifjúsági irodák irodavezetői és a Katolikus Ifjúsági Mozgalom önkéntesei.
Az MKPK magyar delegációja beszámolt a januári, Madridban megrendezett, a találkozót előkészítő nemzetközi konferencia tapasztalatairól, összegezték egyúttal az egyházmegyei szervezők számára hasznos, az előtalálkozókkal, programokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat is.
A jelentkeztetési rendszer a találkozó magyar nyelvű weboldalról érhető el. A regisztráció egyházmegyei anyagi támogatása csak meghatározott résztvevői létszámkeretig lehetséges, felhasználásáról az illetékes ifjúsági referens dönt. Az ilyen módon létrejövő, támogatott árkategóriájú jelentkezések leadásának határideje március 15., de online regisztrációkat (támogatás nélkül) még július 31-ig elfogadnak a szervezők.
Az Ifjúsági Világtalálkozón, amelyre a spanyol szervezők közel kétmillió fiatalt várnak, várhatóan több mint ezer magyar anyanyelvű zarándok is részt vesz majd, hogy a Szentatyával együtt ünnepelve gyűljenek össze Jézus és az evangélium körül.

Hol volt KORÁBBAN IFJÚSÁGI VILÁGTALÁLKOZÓ?

Buenos Airesben, egymillió fiatal részvételével;  Santiago di Compostelában, 500.000 fiatallal; Czestochowában, 1.600.000, Denverben 600.000, Manilában kb. 4 millió fiatallal; Párizsban 1,2 millió, Rómában 2 millió fiatallal; Torontóban 800.000, Kölnben 1,1 millió fiatal részvételével; Sydney-ben 400.000 résztvevővel.

Hogyan MÉRHETŐ az IVT sikere ?

A siker vagy sikertelenség független a résztvevők és a progamok számától, vagy a sajtó véleményétől. Az ifjúsági világtalálkozók a lelki növekedést keresik, az  Istennel való találkozásra törekszenek, céljuk az igazság és igazságosság melletti elköteleződés , a testvéri szeretetben való növekedés. Az IVT céljai olyan történések, melyek a szívet mozgatják meg, és ezeket az “eredményeket” csak a Szentlélek mérheti fel. A cél nem az, hogy emberek sokasága töltsön meg egy stadiont vagy egy repülőteret, hanem az, hogy minden résztvevő szívét betöltse: személyes megtéréssel és a Krisztussal történő találkozás által. A madridi IVT akkor lesz sikeres, ha a fiataloknak segít közelebb kerülniKrisztushoz.
Ki hívta életre az IVT-t?



Ki HÍVTA ÉLETRE az IVT-ket?

Az ifjúsági világtalálkozók ötlete és megalapítása II. János Pál pápától származik. Az ún. Megváltás Szent Évében, 1983-1984-ben, melyben Krisztus feltámadásának 1950 éves évfordulójára emlékeztek, több ünnepség is szólította meg a fiatalokat . A legnagyobb a v irágvasárnapi virrasztás volt. A világ minden részéről több mint 300.000 fiatal érkezett, hogy részt vegyen a Nemzetközi Ifjúsági Jubileumon. II. János Pál pápa a fiataloknat fa kereszttel ajándékozta meg az alkalom emlékére. A következő évet, 1985-öt az ENSZ a fiatalság nemzetközi évévé nyilvánította, és az Egyház ismét szervezett egy nemzetközi találkozót a fiatalok számára virágvasárnap, melynek újra körülbelül 350.000 résztvevője volt. Ezek után a pápa vágya és kezdeményezése volt az IVT. Az esemény kifejezetten pozitív fogadtatásban részesült, ahogy azt az 1984-es és ’85-ös találkozókra érkező fiatalok nagy száma is mutatja.
Bővebb információt a honlapon kívül a találkozóról szóló blogon és  Facebooon (szervezetek, Ifjúsági Világtalálkozó) talál.

A madridi ifjúsági világtalálkozó előkészületi imádsága
Urunk, Jézus Krisztus, barátunk,
milyen nagy vagy!
Szavaiddal és tetteiddel kinyilvánítottad
ki az Isten, a Te Atyád és mindnyájunk Atyja,
és hogy ki vagy Te: a mi Üdvözítőnk.
Arra hívsz, hogy veled maradjunk.
Követni akarunk téged, bárhová mégy.
Hálát adunk Megtestesülésedért;
Isten örök Fia vagy, mégsem tétováztál, hogy leszállj közénk, és emberré legyél.
Hálát adunk neked halálodért és feltámadásodért;
hogy mindvégig engedelmes voltál az Atya akaratának
és ezért mindenkinek és mindennek az Ura vagy.
Hálát adunk neked, hogy közénk jöttél az Eucharisztiában;
Jelenléted, Áldozatod, Vendégséged
arra hívnak minket, hogy egy legyünk Veled.
Arra szólítasz, hogy Veled munkálkodjunk.
Mindenhová el akarunk menni, ahová csak küldesz,
hogy Nevedet hirdessük, hogy gyógyítsunk a nevedben, és hogy elkísérhessük testvéreinket hozzád.
Add nekünk Szentlelkedet, hogy megvilágosítson és megerősítsen minket.
Szűz Mária, akit Édesanyánkul adtál a keresztről, lelkesítsen minket arra, hogy azt tegyük, amit Te mondasz nekünk.
Te vagy az Élet, hogy gondolataink, szeretetünk és tetteink benned gyökerezzenek!
Te vagy a mi Sziklánk, hogy a beléd vetett hit szilárd alapja legyen egész életünknek!
Kérünk Téged XVI. Benedek pápáért, püspökeinkért és mindazokért, akik a következő madridi Ifjúsági Világtalálkozót előkészítik.
Kérünk Téged családjainkért, barátainkért, különösképpen azokért a fiatalokért, akik majd megismernek téged e találkozón az örömteli hit bizonyossággal teli tanúságtételén keresztül. Ámen.
(ford. Pákozdi István)

Simon Tamás/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése