2011. január 3., hétfő

„A hála kifejezése keresztény életünk tengelye”

Az év utolsó napján, szilveszter estéjén év végi hálaadó szentmisét mutatott be Márfi Gyula érsek Nagy Károly kanonokkal a veszprémi Szent Mihály székesegyházban. Szentbeszédében a főpásztor a hálaadás fontosságáról beszélt.
A hála kifejezése keresztény életünk tengelye, az áldozatvállalással együtt – mutatott rá Márfi érsek. Elfogadjuk Isten adományait, s nagylelkűen vissza is adunk valamennyit. A kettő egyensúlya teszi harmonikussá a keresztény életet. A hálaadásra Jézus tanított bennünket; az evangéliumok tanúsága szerint gyakran köszönetet mondott az Atyának.
A gyarló ember Istentől leginkább kér, s ha kap, elfelejti megköszönni – fogalmazott az érsek. Nekünk, magyaroknak is előre kell ebben lépnünk. Hazánk jelenlegi helyzete bizonyára összefügg azzal, hogy 1989/90-ben, amikor elérkezett a szabadság pillanata, nem adtunk hálát Istennek, hanem úgy tettünk mint a zsidó nép az egyiptomi szabadulás után: nem adtak hálát, hanem zúgolódtak, sőt visszavágytak az egyiptomi húsos fazekak mellé. A magyar nép is visszavágyódott a Kádár-rendszer jobbnak tekintett időszakába, nem gondolva arra, hogy annak kissé élvezhetőbb időszaka felvett kölcsönökből valósult meg (amelyeket ma is nyögünk), valamint abból, hogy megöltek több millió magzatot, akiknek a felnevelésére nem kellett költeni. A születő életeken takarítottak meg pénzt a jobb megélhetésért… Most pedig hamarosan ott tartunk, hogy a nyugdíjasok száma nagyobb lesz, mint a keresőképeseké. Kiraboljuk a természetet is, hogy nyerészkedjünk vele – emelte ki a főpásztor. Isten mindent megbocsát, mondják, az ember már nem mindent, de a természet semmit sem; mindennek súlyos következményei vannak, mint ahogy az napjainkban látható is a világban.
A változás, változtatás rajtunk múlik, de a változáshoz elsősorban reménység kell – hangsúlyozta Márfi Gyula érsek. Észre kell vennünk, hogy Isten is látja küszködésünket, és azt is, hogy segít. Ne mulasszuk el ezért a hálaadást! Ennek révén új erővel kezdhetjük, folytathatjuk feladatainkat. A főpásztor , hálát adva Istennek, megállapította, hogy az egyházmegye lelkipásztori ellátottsága terén javulás tapasztalható, hiszen sok ifjú káplán dolgozik a plébániákon.
A szentmise végén felcsendült a Te Deum; majd szentségimádás következett, melynek végén a főpásztor a négy égtáj felé emelve az Oltáriszentséget áldást osztott.
Toldi Éva/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése