"A gondolkodásmód a szöveg mögött túlságosan liberális."

Egy héttel azután, hogy Raymond Burke "utolsó kérést" fogalmazott meg Ferenc pápa felé, hogy a Szentatya tisztázza az Amoris Laetitia értelmezésbeli szakadást eredményező passzusait, egy újabb bíboros jelentette ki, hogy "a tisztázás helyénvaló" volna.
A lettországi Riga emeritusz érseke és a lett püspöki konferencia emeritusz elnöke, Janis Pujats bíboros, a La Fede Quotidiana olasz lapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy bár hisz abban, hogy az Amoris Laetitia körüli viták végülis rendeződni fognak, egy dolog mégis világos a számára: "A gondolkodásmód a szöveg mögött túlságosan liberális. Ma a katolikus erkölcs egyfajta lazítását látom, különösen olyanokban, amelyeket vitathatatlan értékeknek és elveknek tartottunk."
A kérdésre, hogy lehetségesnek látja-e a more uxorio (szexuálisan aktívan) élő elvált és polgári úton újraházasodott katolikusok áldoztatását, Pujats bíboros azt válaszolta: "Az bizonyos, hogy gondoskodást és lelkipásztori figyelmet kell biztosítanunk ezeknek a személyeknek", ugyanakkor "nem részesülhetnek szentáldozásban".
"Nem legitim módon, házasságban élnek együtt, ezért halálos bűn állapotában vannak. Ez mind része a szentségekről szóló tanításnak." - fogalmazott a bíboros.
Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e azt, hogy az álláspontja "túl szigorú", a lett bíboros azt felelte: "Az mit jelent? Az Egyház tanítása nem változik, és senki sincs felhatalmazva, hogy ezt tegye. Mindez a Szentírásban is le van írva, és ezt el kell fogadni."
"Ma az Egyház és Isten Népének javára szükség lenne a tisztázásra, összhangban a Szentírás és az Egyház állandó tanításának követelményeivel." - folytatta a 87 éves bíboros. "Senkinek sem szabadna félnie a tanításbeli világosságtól. Ha valami, akkor a kétértelműséggel és zavarossággal együttjáró bizonytalanság az, ami kártékony."
Bátorságunk kell, hogy legyen ahhoz, hogy az Igazság nyelvezetét használjuk, világosan, félelem vagy a világnak való megfelelés szándéka nélkül, mert lépésről lépésre azt kockáztatjuk, hogy végzetes hibába esünk. Újra ki kell mondanunk a házasságról és a családról szóló évszázados tanítást.
Ez év elején Pujats bíboros egyike volt annak a több, mint 35 ezer aláírónak, akik nyilvánosan megerősítették a hűségüket az Egyház házasságra vonatkozó változhatatlan tanításához.
Arra a kérdésre, hogy mit gondol a lengyel püspökök azon álláspontjáról, hogy az Amoris Laetitiát Szent II. János Pál pápa tanításával összhangban kell értelmezni, a lett bíboros azt mondta: "Azt gondolom, hogy Szent II. János Pál tanítása tiszta és igaz. Nem változhat és nem megváltoztatható. Ahogy mondtam, nem változtatható, és azt gondolom, hogy a tisztázás helyénvaló."

http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/11/25/ujabb_biboros_surgeti_az_amoris_laetitia_tisztazasat