Szent Benedeknek szülővárosában, Norcia-ban álló, az elmúlt év októberében történt földrengés által súlyosan megrongált székesegyházát nem építik újjá – határozta el Renato Boccardo, az illetékes érsek, Spoleto-Norcia egyházmegye püspöke.
Az Inside the Vatican alapítója és szerkesztője, Robert Moynihan beszámolója szerint, a régi Benedek-bazilika helyén egy modern stílusú templomot fognak felépíteni.
Azok a bi-rítusú bencések, akik 1998-tól a 2006-os földrengésig a bazilikát és a mellette álló kolostort gondozták, nem térnek vissza a városközpontba, hanem azon a városon kívüli birtokon maradnak, ahova a földrengés után menekültek. Az érsek arra hivatkozott, hogy a városban nagyon sok az újjáépítendő épület, és ezek számára szükség van a régi bazilika helyére. A Szent Benedek és ikertestvére, Szent Skolasztika szülővárosában épült régi bazilikából mindössze a homlokzatból megmaradt részt hagyják meg, ami védőhálót kap.
A bencések priorja, Benedetto Nivakoff szerint: Az érsek döntésében „az isteni akarat jelét látjuk, úgy hogy közösségünk életében új fejezetet nyithatunk meg”. [Hogy ez miből fog állni, azt nem árulta el, de lévén bi-rítusúak, lehet, hogy ezalatt a katolikus rítushoz való nagyobb hűséget értette.]


Megjegyzések:
1. A nursiai bencésekkel kapcsolatban lásd a honlap egyik korábbi cikkét: „Mostantól a Norcia-i bencések is”.
2. A súlyosan megsérült templom kriptájában Szent Benedek szobra sértetlenül vészelte át a földrengést. A képen a tűzoltók mentik ki a szobrot, amit eközben saját egyenruhájukba öltöztetnek.
3. Monte Cassino bencés kolostort az angol-amerikai gépek porig bombázták a II. világháború végén. A kolostorból – amit Szent Benedek alapított, és amit minden szempontból mintegy Európa szívének tekinthetünk – csak Szent Benedek és ikertestvére, Szent Skolasztika sírja, és Szent Benedek nagy szobra maradt épen. A kolostort, amit az évszázadok során az Egyház ellenségei többször leromboltak – a világháború után az olasz állam önerőből építette újjá.
4. Szent Benedek, a nyugati szerzetesség atyja és Európa védőszentje, az európai kultúra és civilizáció megkérdőjelezhetetlen megalapítója.
5. Mindezen tények ismeretében ezt a mostani történetet – a nursiai San Benedetto-templom végleges feladását a zsinati szekta részéről, úgy is tekinthetjük, mint Európának, az emberiségnek adott utolsó haladék lejártát.
A képek:
1. a nursiai bazilika a földrengés után; 2. a nursiai Benedek-szobor kimentése; 3. a homlokzat védőhálója; 4. a lebombázott Monte Cassino-i kolostor; 5. Szent Benedek épen maradt szobra Monte Cassinoban.

forrás: www.kath.net
http://katolikus-honlap.hu/1701/norcia.htm