2014. június 18., szerda

Döbbenet és mélypont: idegenek házasodnak valóságshow-kban

Számos ország után Németország is követte a legújabb valóságshow-trendet, aminek lényege, hogy egymást még soha az életben nem látott emberek házasodnak össze teljesen hivatalosan. A "Házasság első látásra" című műsor a Sat1-on fut.
A párokat mintegy kétszáz jelentkező közül választotta ki négy szakértő, köztük egy párterapeuta és egy lelkész. A vakrandiszerű esküvő után az összeházasodott pároknak meghatározott idő áll rendelkezésére, hogy eldöntsék, együtt maradnak-e vagy elválnak. Dániában, ahol nagyon népszerű volt a reality műsor, végül minden pár a válás mellett döntött.
A német változat forgatása még zajlik: a házasságok megköttettek, a párok jelenleg nászúton vannak. A következő hetekben kamerák követik életüket. A televízió műrorára télen kerülnek a leforgatott epizódok. Összesen négy pár szánta el magát a szokatlan lépésre - tudatta az MTI. Anyakönyvvezető előtt mondták ki az igent, gyakorlatilag ekkor látták egymást életükben először. A jogilag érvényes házasság megkötése előtt a felek házassági szerződést kötöttek - mondta el a műsor szóvivője.
Bár már nyugodtan edzettnek mondhatjuk magunkat a valóságshow-k újabb és újabb mélypontjait szemlélve, azért mégis van, ami ki tud billenteni ebből a keserű rezignáltságból. Az, hogy vadidegen emberek ilyesmire egyáltalán jelentkeznek (figyelem: kétszáz jelentkező közül választották ki a négy "szerencsés" párt), már önmagában megkérdőjelez mindent, amit méltóságról, érzékenységről, egyáltalán: emberi mivoltról gondoltunk eddig. Természetesen az eredmények önmagukért beszélnek: minden egyes pár, aki ilyen módon kötötte össze életét, pillanatok alatt el is vált. Vajon mire számítottak? Hogy így találják meg a nagy őt? Vagy olyan végtelenül sivár volt az életük, hogy a műsorba való jelentkezés jelentette számukra a megoldást? Talán jobb, ha nem találgatunk, viszont egyet nagyon remélünk: hogy magyar változat nem lesz.
(Családháló, MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése