2013. november 24., vasárnap

Nyolc kilométer magas hamufelhőt lövellt egy indonéz vulkán

Mintegy tizenötezer ember kitelepítését rendelték el az indonéz hatóságok vasárnap, miután ismét kitört a Sinabung vulkán.
A Szumátra szigetének északi részén található, 2460 méteres tűzhányónál szombat este óta kilenc kitörést észleltek az indonéz vulkanológiai és geológiai katasztrófa-elhárítási központ közlése szerint. A hegy vasárnap reggel 8000 méter magas hamufelhőt lövellt ki, és a kráter két kilométeres körzetében mérges gáz ömlött a vulkánból.

A kitöréseket követően a legmagasabb fokú riadókészültséget léptették életbe a hatóságok. A lávaömléstől tartva a kráter öt kilométeres körzetében elrendelték az emberek kitelepítését, és a katasztrófavédelem 500 dolgozóját vezényelték a helyszínre.
Újra kitört a Szumátra szigetének északi részén található Sinabung vulkán
Forrás: AFP/Sutanta Aditya
A Sinabung vulkán már harmadszor tört ki novemberben. A vulkán négyszáz év szunnyadás után 2010 augusztusában lépett újra működésbe, az akkori váratlan katasztrófában két ember életét vesztette. Idén szeptemberben ismét aktivitást mutatott a tűzhányó, emiatt a körzetében akkor szintén tizenötezer embert evakuáltak.
Tizenötezer embert telepítenek ki
Forrás: AFP/Ivan Danamik
Indonézia a Csendes-óceánnak abban a - tűzgyűrűnek nevezett - térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Az ország több mint tizenhét ezer szigetén 500 vulkán található, közülük 128 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít. Az egyik legveszélyesebb indonéziai vulkán, a Jáva szigetén található Merapi 2010-es kitörései több mint 350 ember halálát okozták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése