2013. október 22., kedd

Uniós alapjog lesz az abortusz?

"Kedves Testvérek!
Bizonyára ismeritek az Egy közülünk életvédő kezdeményezést, amelyről november 1-én fog szavazni az EU Parlament. Ellenakcióként október 22-ére, keddre az abortuszról, mint alapjogról szóló szavazást kezdeményeztek bizonyos szervezetek. Imádkozzunk az Élet Urához, hogy öreg kontinensünkön az ártatlan emberi élet védelmet nyerjen a néma holokauszttal szemben. Nem test és vér ellen kell küzdeni, ez szellemi harc az ellen, aki kezdettől fogva gyilkos! Kérjük a minden szenteket, Szent Mihályt és az angyalokat is!
Hadd másoljak be ide információként egy jó összefoglalást, amelyet mailben kaptam:
Az európai One of Us (Egy közülünk) civil kezdeményezés az előírt minimális 1 millió aláírói támogatással azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió vegyen napirendre egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltana minden olyan kísérletezést, kutatást, amely emberi embriók elpusztításával jár, azaz az emberi élet fogantatástól való védelmét célozza.
A mai napig mintegy 1 millió 300 ezer aláírás gyűlt össze és november 1-én kerül az Európai Parlament elé a civil kezdeményezés.
Mindeközben, az Európa Parlamentben október 22-én fognak szavazni egy olyan törvényjavaslatról, *amely az abortuszt alapjoggá tenné.*
Amennyiben ezt megszavazzák, okafogyottá válik a civil kezdeményezés november 1-i tárgyalása.
A törvényjavaslat száma: Nr. A7-0306/2013, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság 2013/2040(INI) sz. jelentésén alapul (Jelentés a szexuális és reproduktív egészségről és jogokról*) *és az alábbi linken magyarul is
olvasható:
A bizottság szeptember 18-án 17 igen, 7 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett elfogadta.
Gondolom, nem fogjátok végigolvasni a teljes törvényjavaslatot, ezért idemásolom a legaggasztóbb pontjait, melyek szerint az abortuszt mindenki számára minden tagállamban hozzáférhetővé kell tenni; államilag szabályozni és kontrollálni kell a lelkiismereti okokból való megtagadását; a fiatalok (általános és középiskolások) részére kötelező szexuális oktató órákat kell tartani, amelyeknek ki kell térniük a nem-váltó műtétekre is; a reproduktív szolgáltatásokat (mesterséges megtermékenyítés) garantálni kell a leszbikus nők számára is; a fiatalok számára anoním segélyvonalakat kell biztosítani (as confidential telephone helplines)* *és a leghátborzongatóbb: felszólítják a tagállamokat, hogy a serdülők számára biztosítsanak a szülő hozzájárulása nélkül elérhető szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat!
Miközben az egész jelentés "emberi jogi" köntösben van bújtatva, sok helyütt nyilvánvalóvá válik a szövegben, hogy az egész tervezetnek gazdasági célja van (kisebb népesség - fenntartható fejlődés).
Kérlek, hogy foglaljátok imáitokba november 1-ig az Egy közülünk kezdeményezés sikerét!"
(levélben kaptam)


Életpárti győzelem az Európai Parlamentben
A jelentés, amelyet Edite Estrela portugál képviselőnő, a Szocialisták és a Demokraták Haladó Szövetségének tagja nyújtott be, emberi joggá kívánta nyilvánítani az abortuszt. A parlament azonban október 22-én további átdolgozásra visszaküldte a dokumentumot a női jogokkal és genderegyenlőséggel foglalkozó bizottságnak.
A „döntési szabadságért” lobbizó Nemzetközi Planned Parenthood Szövetség támogatásával megfogalmazott jelentésben az a kérés állt, hogy az Európai Parlament hozzon határozatot, mely szerint az abortusz – mint emberi jog és mint közegészségügyi feladat – legyen „törvényes, biztonságos és mindenki számára elérhető”. A dokumentum szerint „az egyéni, a társadalmi és a gazdasági fejlődés szempontjából lényeges, hogy a nőknek joguk legyen szabadon, felelősséggel dönteni arról, mikor és hány gyermeket akarnak.”

A jelentés a serdülőkori szülések és nem kívánt terhességek adataival illusztrálta, hogy több országban, ahol a művi abortusz nem engedélyezett, a nők kénytelenek „más tagállamokba utazni, hogy abortuszt végeztessenek”, vagyis – állítja – „nyilvánvaló, hogy a művi abortusz tilalma nem csökkenti annak előfordulási arányát.”

Estrela szerint a demográfiai válság családpolitikával történő ellensúlyozása azt a szemléletet terjeszti, hogy a művi abortusz engedélyezése csökkenti a népességet, míg tiltása növeli a születésszámot. „Biztos, hogy az európai születési arányt hatékonyabban segítené, ha előrelépés történne abban, hogy az apák és anyák jobb egyensúlyt teremthessenek szakmai és magánéletük között” – olvasható a dokumentumban.

Az Estrela-jelentés átfogó szexuális nevelést is sürgetett, amely „magában foglalja a családtervezés és -tanácsadás különféle modern módszereit, a szakszerű szülési eljárásokat, a nőgyógyászati és szülészeti sürgősségi ellátáshoz való jogot és azt, hogy ítélkezés nélkül, tudományos pontossággal ismerteti az abortuszszolgáltatás formáit.”

A dokumentum hangsúlyozta: fontos, hogy a nevelésben előkerüljenek a homoszexuálisokkal kapcsolatos negatív sztereotípiák is, mert „fényt kell deríteni a gender, illetve szexuális hajlam alapján történő diszkriminációra és az egyenlő bánásmód útjában álló strukturális akadályokra, továbbá hangsúlyozni kell a kölcsönös tiszteletet és a közös felelősséget” – idézi az Európai Parlament által átgondolandónak ítélt javaslatot a Catholic Herald.
Az Estrela-jelentéssel kapcsolatban a Magyar Katolikus Családegyesület Elnöksége korábban levéllel fordult az Európai Parlament magyar képviselőihez. Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke az elnökség nevében arra kérte a magyar képviselőket, hogy szavazzanak a jelentés elutasítására.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése