2013. október 26., szombat

Terjed az iszlám radikalizmus - bevezette az iszlám törvénykezést a Brunei Szultanátus

A Borneo szigetén fekvő apró, de igen gazdag Brunei Szultanátus október 22-én bevezette az iszlám törvénykezést, és ezzel az első délkelet-ázsiai országgá vált, ahol a saría érvénybe lépett. Kézlevágás, ostorozás, megkövezés...
„A saría bevezetésével Allah iránti kötelességünknek teszünk eleget” – szögezte le Hassanal Bolkiah szultán, a világ egyik leggazdagabb embere, abban a hivatalos nyilatkozatában, melyben egy új, iszlám büntető törvénykönyv bevezetését jelentette be. Az új törvénykezés a következő hat hónap során fokozatosan kerül bevezetésre a Brunei Szultanátusban. A saría előírásainak értelmében, mely csak a muzulmán vallású polgárokra vonatkozik majd, a tolvajok kézlevágásra, az alkoholt fogyasztók vagy abortuszt elkövetők ostorozásra, a házasságtörők pedig megkövezésre számíthatnak.
Brunei az egyetlen kelet-ázsiai állam, ahol a saría érvénybe lép. A világ legnagyobb muzulmán országában, Indonéziában is csak egyetlen terület, a Szumátra szigetén fekvő Aceh autonóm tartomány vezette be hivatalosan az iszlám törvénykezést.
Hatalmas szénhidrogén készleteinek köszönhetően a Brunei Szultanátus a világ egyik leggazdagabb országa. 400 ezer lakosának kétharmada muzulmán, de erős a buddhisták (13 %) és a keresztények (10 %) jelenléte is. Az iszlám az államvallás, és szabályainak követése itt szigorúbb, mint a környező iszlám államokban, Malajziában vagy Indonéziában. A többi vallás gyakorlását erősen korlátozzák.
Hassanal Bolkiah szultán, aki apja 1967-ben bekövetkezett halála óta uralkodik az apró államban, 1996 óta tervezte a saría bevezetését. Döntésének várható következményeit nem csak országa lakóinak többsége – köztük muzulmánok is –, de a nemzetközi közvélemény is aggodalommal figyeli.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése