2013. június 1., szombat

A muzulmánoké vagy a szabadkőműveseké lesz-e a katolikus templom?


2012. októberében Krauth plébános bejelentette, hogy Vierzon (Franciaország) lelkipásztori csapata, egyházközségi képviselőtestülete és pénzügyi bizottsága egyetértésben úgy döntött, hogy a plébániához tartozó Saint Eloi templomot eladják. A templomot 1950-ben építették és olyan városrészben található, melyben a katolikusok száma egyre csökken, a muzulmánok száma pedig nő. Elsőnek egy iszlám közösség mutatott érdeklődést a templom iránt, amit mecsetté alakítanának át.
     Krauth plébánosnak semmiféle ellenvetése nincs ez ellen. Mivel ideje a múlt konfliktusait „elfelejteni”, és ma a „szociális igazságosság és a kölcsönös megértés” a fontos, mondta az illetékes érsekség sajtóirodájának. Krauth plébános saját pozícióját a II. Vatikáni Zsinattal és az 1986-os Assisi-találkozóval támasztja alá. Egyetlen aggodalma, hogy „megakadályozza”, hogy a templom olyan közösség vagy csoport birtokába kerüljön, melyeknek „radikális ideái vannak, akármilyen valláshoz is tartozzanak”.
A plébános ugyan közölte a sajtóval, hogy a templomot már eladta, de azt nem volt hajlandó megmondani, hogy kinek. Időközben kiderült, hogy a templomot a 30 ezer lakost számláló város kommunista polgármestere vette meg a „jó együttélés” érdekében, hogy a templom eladása miatt keletkező feszültséget elsimítsa. Egyúttal azt is közölte, hogy a városnak már van egy potenciális vevője a templomra.
     Az ellenzék azt rebesgeti, hogy ez a „potenciális vevő” nem a vásárlástól visszalépett muzulmán közösség, hanem a helyi szabadkőműves páholy, az Amis de la liberté a francia Grand Orient-ből. Állítólag a város képviselőtestületében ülő szabadkőművesek intézték el a vásárlást, mivel a páholy új helyet keres a szabadkőműves temploma számára. A Grand Orient-nél azt nyilatkozták, hogy ugyan még semmi nincs eldöntve, de „semmi illegális nincs abban, ha a szabadkőművesek egy középületet vásárolnak”. 
(forrás: www.katholisches.info - 2013. június 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése