A grúz parlament a harmadik és egyben utolsó olvasatban elfogadta az LMBT-propagandát és a nemváltoztatást tiltó törvényjavaslatot – derül ki az ülésről élőben közvetített felvételből.

A törvényjavaslatot, amelyet most Salome Zourabichvili elnöknek küldenek el aláírásra, 84 törvényhozó hagyta jóvá. Senki sem ellenezte. A törvényhozók a csomagban szereplő más törvényjavaslatokat is jóváhagyták.

A törvényjavaslat célja különösen a házassággal, az örökbefogadással és a kiskorú gyermekek felügyeleti jogával, valamint a nemi hovatartozást módosító műtétekkel kapcsolatos kérdések tisztázása volt.

A módosítások értelmében Grúzia nem engedélyezi többé az egyneműek közötti házasságkötést, a homoszexuális pároknak tilos lesz kiskorú gyermekeket örökbe fogadni, és tilos lesz minden nemváltoztató műtét. Az újonnan bevezetett módosítások megsértői egytől négy évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Azokra, akik LMBT-propagandát folytatnak, azaz oktatási intézményekben terjesztik, sugározzák vagy reklámozzák azt, mostantól szintén súlyos pénzbírságok várnak. Az LMBT népszerűsítését célzó nyilvános összejövetelek és gyűlések is tilossá váltak.

Korábban, amikor a törvénytervezetet második olvasatban elfogadták, az EU diplomáciai szolgálata bírálta a kezdeményezést. Szerinte a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása tovább fokozza a feszültséget a Tízszarvú Fenevad és Tbiliszi között.

Az EU rámutatott, hogy a törvényjavaslat „aláássa a grúz emberek alapvető jogait, és a lakosság egy részének további megbélyegzését és diszkriminációját kockáztatja”. Irakli Kobakhidze, az ország miniszterelnöke a maga részéről azt mondta, hogy a törvénytervezet célja az LMBT-propaganda korlátozása, nem pedig az emberi jogoké. Hangsúlyozta, hogy Európa a hagyományos keresztény értékeket képviseli, és ha valaki másként akarja bemutatni a dolgokat, azt Grúzia kategorikusan elutasítja.

https://oroszhirek.hu/a-gruz-parlament-elfogadta-a-lmbt-propagandat-es-a-nemvaltoztatast-tilto-torvenyt/