Talán nem meglepő, hogy a mai hír haragot és gyötrelmet váltott ki a hűséges katolikusok között, laikusok és klerikusok egyaránt.

A papok a Twitteren írták le, hogy ez a lépés „ teljesen szívszorító ”, „szomorú nap ”, és hogy a Dies Irae-t kellene énekelni.

Alexander Tschugguel, a fiatalember, aki 2019-ben az amazóniai zsinaton a Tiberisbe dobta a Pachamama-szobrocskákat, ezt írta: „Inkább megyek a föld alá, mintsem hogy eláruljam szent hitünket és hagyományainkat! Maradjunk katolikusok! #staycatholic #catacombspirit."

Matthew Hazel rámutatott, hogy Ferenc álságos magatartására: „Ferenc, miért vagy ilyen merev? Hol van irgalmasságod, nagylelkűséged és pásztori magatartásod azok számára, akik ugyan elfogadjuk a liturgikus reformok érvényességét, de minden porcikánkkal usus antiquiorhoz kötődünk? Miért hagytál el minket?”

Laurence England brit katolikus blogger a döntés kegyetlenségére mutatott rá: „Meg sem várják, hogy XVI. Benedek meghaljon. Gonosz, gonosz emberek.”

Az új szöveg megjelenése előtt egy figyelmeztetésben Carlo Maria Viganò érsek, az egykori amerikai apostoli nuncius ezt írta: „Nem elfogadható, hogy az egyház legfelsőbb hatósága hagyja magát, a romboló kultúra eme zavart keltő művelete során. Az usus antiquior egy vallási kulcs, az apáktól kapott örökség. Az sem megengedhető, hogy az egyházon kívülieknek tekintjük azokat, akik csak a szentmise és a szentek majdnem kétezer éve kialakult formában ünnepelt szentségek privilégiumait fogadják el. "

Athanasius Schneider is figyelmeztetett a „hatalommal való visszaélésre”, ha a Summorum Pontificum elnyomásra kerül. A hónap elején arra buzdította a papokat és a híveket, hogy „továbbra is ünnepeljék ezt a szentmisét, mert ez az egész egyház miséje, és a híveknek joguk van ahhoz, ami szent”.

Ami magukat a hagyományos papokat illeti, például a Szent Péter Testvériségben, ha kénytelenek lennének a Novus Ordo koncelebrációjára ,

Schneider püspök elővetíttette, hogy sokan fognak csatlakoznak a Szent Piusz X. Papi Testvérülethez, ahol „az egyház hagyományainak megőrzése érdekében folytonos marad a tradíció.”

Brian McCall, a „Katolikus Családi Hírek” főszerkesztője így nyilatkozott: „A Motu Proprio igazságtalan törvény, ezért egyáltalán nem törvény. Ez egy erőszakos cselekedet. (Lásd: St. Thomas Summa Theologiae I-II Q. 96 Ar. 4). Túllépi a jogalkotó tekintélyét (amint azt még XVI. Benedek is elismerte 2007-ben), és ellentétes a közjóval. Jogi szempontból teljes kudarcot vall.”

Most lesznek azok az idők, amelyek megpróbálják a hívek, különösen a papok lelkét. Vajon kapitulálnak a zsarnokság javára, vagy erősek lesznek a hitben? Inkább engedelmeskednek Istennek, mint az embereknek?

A népszerű katolikus kommentátor, Nick Donnelly szerint "Az egyházi egység előmozdítása helyett Ferenc pápa motu proprioja nagyobb valószínűséggel széthúzást okoz az egyházban.”

https://gloria.tv/post/rj4HuKZ33Laa1tWjmU2rY6CoZ