A hét szent kanonizációját jóváhagyó konzisztóriumon hamispróféta nyolc prelátust is "előléptetett" bíborosi diakónusi rangról bíboros pappá.

A bíborosoknak három kategóriája van: diakónusok, papok és püspökök. Ennek a rangsorolásnak történelmi gyökerei vannak, de - a bíboros-püspökök kivételével - nincs jelentősége.

Jelenleg 13 bíboros-püspök, három keleti pátriárka, 176 bíboros-pap és 33 bíboros-diakónus van. A nyolc új bíboros-pap: Burke, Amato, Sarah, Monterisi, Koch, Piacenza, Ravasi, Brandmüller.

A "konzervatívok" kis díjakkal való lepattintásának nagy hagyománya van a Vatikánban. Ennek ékes példája volt a 2001. januári konzisztórium, amikor II. János Pál 44 (!) új bíborost nevezett ki, akik közül négyen németek voltak: a két eretnek Kasper és Lehmann, akik akkor még viszonylag fiatalok voltak (67 és 64 évesek), és nagy pusztítást végeztek az egyházban. A német "konzervatívok" megtévesztése érdekében II. János Pál két idős "konzervatívot", az akkor 75 éves Joachim Degenhardot és az akkor 81 éves Leo Scheffczykot is felvett, akik mindketten nem sokkal később meghaltak.

Ez volt az a konzisztórium, amelyből McCarrick és Bergoglio bíborosok is kikerültek, akik mindketten még mindig élnek.

https://gloria.tv/post/aqrSf3djkzjT1j34MDJoNNxM1