João Silveira azt írja a PaixLiturgique.fr oldalon, hogy a Szentföldre tett 2019. decemberi látogatás után rájött, hogy a régi rítus mise igen elterjedt Jeruzsálemben.

Immár két éve, hogy az óvárosban található osztrák menedékházban régi domonkos rítus vasárnapi misét tartanak reggel 8:30-kor, valamint hét közben legalább három misét. A résztvevők között van amerikai, brazil, francia, német és angol. Mindnyájuk fiatal.

Silveira a Szent X. Piusz Papi Testvériség (SSPX) különböző zarándok csoportjaival és régi rítust követő zarándokokkal találkozott, akik Kanadából, Franciaországból, Szingapúrból és Japánból jöttek oda. Az SSPX mindenhol mondhat misét.

Emellett sok hívő és egyházmegyei pap is jelen van a Szentföldön, akik a régi rítust követik.

Silveira említette, hogy például a legfiatalabb pap egy modern apátsághoz tartozik, de ő is gyakran latin misét tart, egy jövőbeli ferences szerzetes szintén ezt tervezi, az szemlélődő apácák csoportja is ezt a liturgiát követik.

Találkozott a "zöld emberekkel" is, akik egy német misszionárius közösség, hivatalos nevük Agnus Dei. Ők is ragaszkodnak a hagyományos liturgiához.

https://gloria.tv/post/ZPgcN9eNKTyX3yWQe7do7w6jU