Pár napja a butaság és a hit kapcsolatáról írtam, ezúttal pedig a legfiatalabb felnőttek és a hit hiánya közötti kapcsolatról szeretnék néhány szót ejteni, egy új felmérés kapcsán.
A Z generáció, vagyis az 1999 és 2015 között születettek között, akik mellesleg nem tudják milyen a közösségi média nélküli világ, több ateistát találunk, mint bármely más fiatal nemzedékben a történelem során.
A The Barna Group, egy vallásos kutatóintézet adatai szerint a Z generáció 13 százaléka vallja magát ateistának. Az Egyesült Államokban egyetlen generáció alatt megkétszereződött azoknak a gyerekeknek a száma, akik semmilyen isteni hatalmat nem ismernek el maguk felett és ez igencsak furcsa, ha figyelembe vesszük, amit az előző cikk kapcsán megtudtunk, vagyis, hogy a gyerekek maguktól inkább hajlamosak hinni Istenben, mint nem. Vajon mi változott az elmúlt években? Esetleg a külvilág hitromboló hatása hamarabb lép be a gyerekek életébe, mint az előző nemzedékek esetében?
A számok szerint nemcsak az ateisták száma növekedett ebben a generációban, de a magukat kereszténynek vallók száma is csökkent.
Négy nemzedék alatt 75 százalékról 59-re esett.
„A Z generáció tagjainak 37 százaléka úgy gondolja, lehetetlen biztosra tudni, hogy Isten létezik-e. Ez az arány a felnőtteknél 32 százalék,”
közölte a felmérést végző The Barna Group.
Az elsőre lesújtónak tűnő adatokban azért mégis találunk némi reménysugarat, mégpedig elég ragyogót, ugyanis a Z generáció keresztény tagjai, előttük járó társaiknál komolyabban veszik a hitüket. Vagyis a korábbi fiatalokhoz képest lehet, hogy többen vannak köztük azok, akik még nem találták meg Istent, azok viszont, akik igen, erősebben ragaszkodnak Hozzá, mint elődeik.
Mindezeket figyelembe véve korai lenne ráragasztani az „ateista” címkét a mai fiatalokra. Ki tudja? Még a végén ők lesznek azok, akiknek a vőlegény érkezésekor is lesz olaj a lámpásában. Elvégre a világosság a sötétségben fénylik igazán…

http://idokjelei.hu/2018/04/mennyire-ateista-a-z-generacio/