2013. december 14., szombat

Egy jó döntés - ha megvalósul

Az Igazságügyi Minisztérium január 1-étől szabályozná a kiskorúak által elérhető internetes felületeket. A szolgáltatóknak kötelező lesz olyan ingyenes programokat biztosítani, amelyek segítségével megakadályozható, hogy a kiskorúak elérjék a veszélyes tartalmakat - mondta az InfoRádiónak a tárca államtitkára. Hozzátette, szeptembertől a törvényi szabályozásnak megfelelően minden köznevelési intézményben kötelező lesz a szűrő szoftverek feltelepítése a számítógépekre.
A játékszoftverek esetében kötelező lesz a 18 éven aluliaknak nem ajánlott tartalom feltűntetése. Ez különösen az agresszív és néha szexuális tartalmú szoftverekre vonatkozik, ezeket a gyermekek eddig korlátozás nélkül használhatták. A megvásárlást egyelőre nem szeretnék korhatárhoz kötni, mert a játékokat javarészt a szülők veszik meg. Ha azonban látványosan megnő a fiatalkorú vásárlók száma, akkor nem zárható ki ennek a szabályozásnak a bevezetése sem - tette hozzá Balatoni Mónika.
Az államtitkár kiemelte: a szabályozással a szülők figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy mennyire fontos a tudatos internetezésre való nevelés, hiszen napjainkban a fiatalkorúak nagy része - akár már 6 éves korban is - naponta több órát tölt a világhálón.
A minisztérium "Az internet nem felejt" című projektje a középiskolások figyelmét hívja fel a felelős internet használatra. Különböző felmérések szerint minden harmadik gyereket zaklattak már kortársai a közösségi oldalakon legalább egyszer. Ez a jelenség nem csak Magyarországon mutat növekvő tendenciát, hanem egy világszerte ismert probléma. Hazánkban már az igazságszolgáltatás látókörébe is kerültek olyan feljelentések, ahol fiatalkorúak egymást zaklatták, zsarolták az interneten - mutatott rá Balatoni Mónika.
Emellett a program arra is koncentrál, hogy a fiatalok hányszor osztottak meg olyan adatokat, fényképeket a világgal az interneten, amelyek más emberekkel szemben adatvédelmi szempontból jogsértők. "A legfontosabb, hogy tudják, az internetre feltöltött tartalmak egy életre megmaradnak" - figyelmeztetett Balatoni Mónika, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.
(inforadio)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése