2013. december 24., kedd

A hamis proféta Ferenc pápa kirúgott egy konzervatív bíborost

Az abortusz- és melegházasság-ellenes amerikai papot a Püspöki Kongregációból küldte el a pápa, aki állítólag "jó püspököket akar, függetlenül attól, hogy konzervatívak vagy liberálisak-e".
Ferenc pápa felmentett a befolyásos vatikáni Püspöki Kongregáció tagjai közül egy konzervatív amerikai bíborost, aki hosszú ideje bírálja az abortuszt és az azonos neműek házasságát - közölte kedden a The New York Times (NYT) című amerikai napilap.
A római katolikus egyházzal foglalkozó szakértők szerint a pápa hétfői döntése egyfajta jelzés: a Vatikán kész szembemenni az egyház eddigi szerkezetével is annak érdekében, hogy a katolikus közösség minél befogadóbb lehessen.
A pápa "azt mondja, hogy nem kell konzervatívnak lenni ahhoz, hogy püspök válhasson valakiből" - mondta Alberto Melloni, egy liberális katolikus kutatóintézet, az olasz XXIII. János pápa Alapítvány igazgatója, és hozzátette: "Jó püspököket akar, függetlenül attól, hogy konzervatívak vagy liberálisak-e".
Burkoltan bírálta a pápa megnyilatkozásait
 
A hivatalából felmentett Raymond L. Burke bíboros 2008-ban érkezett a Vatikánba, előtte pedig érsekként szolgálta az egyesült államokbeli St. Louis katolikus közösségét. Múlt héten az amerikai főpap burkoltan bírálta Ferenc pápa álláspontját, miszerint az egyháznak kevesebbet kellene foglalkoznia az abortusszal és az azonos neműek házasságával. Burke bíboros az EWTN katolikus televíziós csatornának adott interjúban úgy vélekedett, hogy ezekről a témákról "sosem beszélhetünk eleget".
A NYT szerint márciusi megválasztása óta Ferenc pápa arra törekszik, hogy befogadóbbá tegye az egyházat, és átszervezze, valamint tüzetesen átvizsgálja az egyházat irányító római kúriát.
Burke bíboros továbbra is Vatikán legmagasabb kánonjogi bíróságának egyik elöljárója, elemzők azonban úgy vélik, hogy leváltása a Püspöki Kongregáció tagjainak sorából jelentősen csökkenteni fogja befolyását.
"A Püspöki Kongregáció az egyik legfontosabb szerv a Vatikánban. Ők döntenek arról, hogy - bárhol a világon - kit nevezzenek ki püspökké" - magyarázta Thomas J. Reese jezsuita tiszteletes.
Burke bíboros helyére az egyházfő a washingtoni Donald Würl bíborost választotta, aki az egyház mérsékeltebb irányvonalát képviseli.
A főpapi hivatalokkal kapcsolatosan nem ez volt az egyetlen változás. Ferenc pápa korábban elmozdította Justin Rigali bíborost, korábbi philadelphiai érseket a Püspöki Kongregációból, aki sokak szerint régóta nagy befolyással bírt az amerikai papi hierarchia kialakítására. Ugyanakkor megerősítette a mérsékelt William J. Levada bíboros kinevezését a befolyásos vatikáni bizottságba.
Az amerikai napilap írásában arra is utalt, hogy a személycserék nem jelentik automatikusan a liberális oldal erősödését. Ferenc pápa nemrég kinevezte például a melegházasságot kifejezetten ellenző Salvatore J. Cordileonét San Fransisco érsekévé, valamint megerősítette a szintén inkább a konzervatív tábort erősítő Leonard Blair kinevezését is Hartford érsekévé.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése