2013. október 15., kedd

Több tízezren vettek részt a Rio de Janeiró-i melegfelvonuláson


A helyi idő szerint vasárnap tartott melegfelvonulást a tizennyolcadik alkalommal rendeztek meg a brazíliai nagyvárosban, a híres Copacabanán.
A rendőrség az esemény kezdetén 300 ezresre becsülte a résztvevők számát, és a szervezők reményei szerint a meleg büszkeség napjának végére elérheti az egymilliót.
A Rio de Janeiró-i - bár nem a legnagyobb -, hagyományosan a legszínesebb melegfelvonulás Brazíliában. A leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LMBT) közösség jelképeivel tarkított eseményt idén is hangos zene és tánc kísérte a Copacabanát határoló sugárúton.
A résztvevők a szexuális diszkrimináció és a vallási intolerancia leküzdésére szólítottak fel.
"Egy olyan csodás helyen, mint Rio, nem fér meg a homofóbia" - hirdették egyesek, míg mások azt írták transzparenseikre: "Vallási szabadságot és emberi jogokat Riónak!"
Az aktivisták egyik legfontosabb követelése az azonos neműek házasságkötésének törvényi szabályozása volt. A brazil országos igazságügyi tanács májusban ugyan jóváhagyta az azonos neműek házasodási jogát, az ennek gyakorlati megvalósulásához szükséges jogi szabályozás azonban rendezetlen.
Argentína és Uruguay mellett Brazília a harmadik ország Latin-Amerikában, ahol engedélyezték a melegházasságot.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése