2013. október 15., kedd

Eddig kilenc magyart ölt meg az új drog

Kilenc ember halálában játszott szerepet az idén Magyarországon egy olyan új dizájnerdrog, amely az országon kívül csak Hollandiában bukkant fel, mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője az MTI-nek.
Bár Garamvölgyi erre nem tért ki, korábbi híradások szerint a halálesetek a para-metil-4-metilaminorex megnevezésű vegyülettel hozhatók összefüggésbe. A kábítószer a serotoni becenéven terjedt el, mivel segíti a szerotonin termelést a szervezetben.
Garamvölgyi László közölte: tavaly az uniós tagállamok korai figyelmeztető rendszerén keresztül összesen 73 új pszichoaktív anyagról küldtek értesítést, az idén ez a szám már most magasabb. Európai viszonylatban 2005 óta 290 olyan, kémiai szerkezetében picit módosított anyag jelent meg, amely sok országban nincs tiltólistán, de lényegében ugyanolyan vagy erősebb hatású, mint a klasszikus kábítószerek.
Magyarországon először 2008-ban tűnt fel az úgynevezett spice jelenség, vagyis amikor a marihuánának tűnő növénykeverékekben olyan anyagokat találtak szakértők, amelyek szintetikus kannabinoidok voltak, ezt nevezték a fogyasztók "bioműfűnek".
Az új pszichoaktív anyagok, vagyis a dizájnerdrogok megjelenése csökkentette a klasszikus kábítószereket használók számát, de a marihuána- és amfetaminfelhasználók megmaradtak a bevált szerük mellett. A lefoglalások azonban azt mutatják, hogy az anyagok 50 százaléka már dizájnerdrog és csak a másik fele klasszikus kábítószer.
A dizájnerdrogok elsősorban olcsóságuknak köszönhetik elterjedésüket - mondta a szóvivő. Közlése szerint Európában - így Magyarországon is - az figyelhető meg, hogy míg eleinte kiskereskedők rendelték az interneten a szereket, főleg Kínából és Indiából, most már kezd kialakulni egy erre szakosodott nagykereskedői hálózat. Magyarországon egyelőre még a kisebb forgalmazók vannak többségben, akik lakóhelyük környékén, ismerősöknek forgalmazzák a dizájnerdrogokat, havi bevételük eléri a 150-200 ezer forintot.
A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy óriási a veszély, mert ezeknek a pszichoaktív anyagoknak az összetétele ismeretlen. Hozzátette, további probléma az is, hogy a felmérések szerint egyre fiatalabbak próbálják ki a drogot, ennek korhatára már bizonyosan 14 év alatt van.
Garamvölgyi László kitért arra, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kampányában felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a drogok halálos veszélyt jelentenek, de a fiataloknak alternatívát is kínál, például a sport formájában.
(MTI, index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése