2013. szeptember 10., kedd

Muszlim világ - meghalt a 8 éves menyasszony a nászéjszakán

Belehalt a nászéjszakán szerzett súlyos sérüléseibe és a szexuális traumába egy 8 éves lány Jemen északnyugati részén, a szaúdi határhoz közel. Az esetről az Albawaba.com híroldal tudósított először, majd jemeni és kuvaiti oldalak, majd az egész világsajtó átvette a hírt, nem kis felháborodást keltve a közösségi médiában.
A hivatalos jemeni álláspont szerint semmi nem történt, a sztori csak az újságíró kitalációja. Időközben más, független újságírók a helyszínről erősítették meg a hírt, a helyiek azt mondták nekik, a lány elvérzett, és már el is temették. Emberi jogi szervezetek a 40 éves férj letartóztatását követelik.
Jemenben a lányok több mint negyede már 15 éves koruk előtt férjhez megy, ezeket a házasságokat a család kényszeríti rájuk. Jogvédő szervezetek szerint az ilyen lányok jellemzően fizikai, lelki és szexuális erőszak tárgyává válnak, és esélyük sincs nem hogy a kitörésre, de általában az oktatásra és az egészségügyi ellátásra sem.
A gyerekekre kényszerített házasságok és szexuális kapcsolatok ellen egy sor nemzetközi szervezet próbál tenni, de általában a "gyerek" definiálásánál elakadnak a kezdeményezések, mivel ezt minden kultúra másképp határozza meg. 2009 februárjában egy törvényjavaslat 17 éves korban húzta volna meg a házasságkötés alsó korhatárát, de a terv nem ment át a törvényhozáson, a konzervatív többség az iszlám szellemiségével ellentétesnek nyilvánította.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése