2013. augusztus 26., hétfő

Sem fiú, sem lány

November 1-jétől a német szülők hivatalosan meghatározatlan neműként anyakönyveztethetik csecsemőjüket. A szülők abban az esetben is választhatják a meghatározatlan nemet, ha úgy vélik, gyermekük a jövőben sem a férfi, sem a női nemmel nem kíván majd azonosulni – írja a LifeSite News.
A gyermek élete egy későbbi pillanatában azonosíthatja magát a két nem valamelyikével.
Steve Williams brit homoszexuális aktivista rámutat: noha a német jogi szakértők tagadják, hogy a törvény bevezetné a harmadik nemet, „mások megjegyzik, ... hogy a gyermeknek nem kötelező nemet választani, és nincs megszabva, meddig maradhat a 'meghatározatlan nemű' kategóriában. Úgy tűnik, mintha ez a harmadik nem elismerésének kiskapuja lenne, még ha nem nevezik is annak.”

Európai országban eddig soha nem anyakönyveztek hivatalosan hermafroditákat és interszex személyeket. A mostani szabályozás a szövetségi kormány által megbízott Német Etikai Tanács felülvizsgálata nyomán született, mely szerint az „interszex személyeknek” erősebb jogi elismerésre van szükségük, és védelemre szorulnak a kiskorukban helyettük meghozott egészségügyi döntésekkel és „a diszkrimináció más formáival” szemben.

Az új törvény szerint „ha a gyermeket nem lehet fiúként vagy lányként azonosítani, a nemi rovatot üresen kell hagyni, és így kell az anyakönyvbe bevezetni.” A rendelkezés számos törvényszéki döntés nyomán született, melyek szerint annak a személynek, aki valamely nemhez tartozónak tartja magát, joga van hozzá, hogy olyan neműnek tekintsék, testi jellegzetességeitől függetlenül.

Sabine Leuthheusser-Schnarrenberger igazságügy-miniszter a Süddeutsche Zeitungnak azt nyilatkozta: az új törvény teljeskörű hatályba lépéséhez valamennyi jogi dokumentum „átfogó reformjára” lesz szükség.  

„Az új szabályozás egyik fő célja, hogy megszabadítsa a szülőket a kényszertől, hogy rögtön a gyermek születése után dönteniük kelljen a neméről, s így elhamarkodottan egyezzenek bele a gyermek nemét meghatározó egészségügyi beavatkozásokba” – közölte a német belügyminisztérium meg nem nevezett szóvivője, aki cáfolta, hogy a változtatással a kormány egy új nemet talált volna fel; mint mondta, csupán azt engedélyezte, hogy a férfi-női nemre vonatkozó rubrika üresen maradjon.   

Németországban a nem megváltoztatása már megengedett, amennyiben valakit orvosilag transszexuálisnak diagnosztizálnak, és az illető legalább három éve ellentétes neműként „kíván” élni. Korábban a tartós terméketlenség és a nemi megjelenést megváltoztató műtét is feltétel volt; 2011 óta azonban elég, ha az illető – műtét nélkül – kívánsága szerint valamelyik nemmel azonosul.

2008-ban egy törvénymódosítás a házasságban élők számára is lehetővé tette hivatalos nemük megváltoztatását. Az ilyen személyeknek választott nemük szerinti keresztnevet kell felvenniük, és ennek megfelelően jár a Herr (úr), illetve Frau (hölgy) megszólítás is. Ilyen esetekben minden személyi iratban a választott nemnek kell szerepelnie, ugyanakkor a sebészeti vagy biológiai változtatás nem követelmény. A nemét megváltoztató személy munkaadóját sem köteles tájékoztatni arról, hogy hivatalos neme megváltozott - írja a LifeSiteNews.

Magyar Kurír
(mk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése