2013. június 9., vasárnap

Európában templomokat és mecsetek érnek vandál támadások


A június 8-i hétvégén Nantes és Limoges katedrálisait vandál módon megszentségtelenítették. Németországban mecseteket érnek hasonló támadások.
Szombaton jelentették be, hogy éjszaka vandálok rongálták meg a Nantes-i székesegyházat. A kórust és a katedrális legősibb oltárát obszcén feliratokkal és sátánista rajzokkal firkálták tele. Náci jelképeket is festettek a falakra, az angyalokat pedig Hitler-bajusszal csúfították el. Az előző éjjelen hasonló eset történt a Limoges-i székesegyházban. Manuel Valls francia belügyminiszter teljes támogatásáról, a rendőrség mozgósításáról biztosította a katolikus közösséget. A nyomozás azonnal kezdetét vette.

Az egyházmegye püspöke, Jean-Paul James szombaton imádságot vezetett a székesegyházban, és arra kért mindenkit, hogy ne szítsa feszültséget. A vallásszabadság mindannyiunk ügye, keresztényként arra kell törekedjünk, hogy ne ragadjon magával az indulatok láncolata. A gyűlöletet szeretettel kell legyőznünk – hangsúlyozta.

Európában nem csak a keresztény szimbólumok vannak célkeresztben. Május 24-én Németországban sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy az országban mecseteket szentségtelenítenek meg és erősödnek a vallási türelmetlenség megnyilvánulásai. Május hónapban Németországban négy mecsetet ért vandál támadás. Düren (Észak-Rajna-Vestfália) mecsetében a következő felirat állt a falon: „Az NSU él és lesz még következő áldozata is.” Az NSU egy német neonáci szervezet, amely ellen eljárás folyik, tagjait tíz ember rasszista okokból való meggyilkolásával vádolják. Kimutatások szerint a 2001 szeptember 11-i merénylet óta kétszer annyi támadás éri az iszlámot Németországot, mint korábban – tájékoztat a Vatican Insider.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése